O kreslo mjanmarského prezidenta zabojuje bývalý spolužiak opozičnej aktivistky Aun Schan Su Ťij. Občas jej poslúžil aj ako šofér…

    0
    Prezidentský kandidát Tchin Ťjo (Autor: SITA)

    Podľa agentúry DPA bol dokonca jej spolužiakom na strednej škole. Členom NLD bol jeho otec, jeho manželka je poslankyňou parlamentu za NLD a je dcérou jej zakladajúceho člena. Agentúra Myanmar Now o Tchin Ťjovi napísala, že má vynikajúci pôvod a rodinné konexie.

    Tchin Ťjo vyštudoval ekonomiku na univerzite v Rangúne a doktorandské štúdium absolvoval na Oxfordskej univerzite. Momentálne vedie dobročinnú nadáciu pomenovanú po matke Aun Schan Su Ťij a je známy aj tým, že líderke NLD občas poslúžil aj ako šofér.

    Miestni pozorovatelia považujú jeho voľbu za dobrý krok, pretože Tchin Ťjo je “rešpektovaný s príjemný muž s osobnou integritou”. Nemenovaný západný diplomat sa pre agentúru DPA vyjadril, že Tchin Ťjo veľmi dobre vie, ako treba konať vo vzťahu k medzinárodnému spoločenstvu.

    Tchin Ťjo je kandidátom dolnej komory parlamentu, za hornú komoru, kde má NLD tiež väčšinu poslancov, bude v prezidentských voľbách kandidovať nominant NLD Henry Van Thio, ktorý zastupuje národnostné menšiny.

    Tretieho kandidáta vyberú poslanci, ktorých do oboch komôr parlamentu delegovala armáda – neboli teda zvolení v priamych voľbách.
    Poslanci potom jedného z nich zvolia za hlavu štátu. Porazená dvojica kandidátov bude zastávať funkcie viceprezidentov.

    Samotná Aun Schan Su Ťij sa o funkciu nebude uchádzať. Súčasná mjanmarská ústava totiž stanovuje, že prezidentom nemôže byť osoba, ktorej bezprostrední rodinní príslušníci majú cudzie štátne občianstvo. Su Ťij bola vydatá za Brita a jej dvaja synovia sú britskými občanmi.


     

    - Reklama -