Slovinsko prestane vpúšťať na svoje územie migrantov bez víz

    0
    Utečenci sa presúvajú po poli v Slovinsku. (Autor: SITA)

    Slovinsko podľa zverejneného vyhlásenia oznámilo zavedenie nových obmedzení na hraniciach Srbska, ktoré sa následne rozhodlo takisto uzavrieť svoje hranice pre migrantov prichádzajúcich bez platných víz z Macedónska či Bulharska. Srbsko si nemôže dovoliť stať sa zhromažďovacím centrom pre migrantov,“ uviedlo ministerstvo vnútra v Belehrade.

    Slovinský rezort vnútra podľa agentúry Reuters potvrdil, že od polnoci obmedzí migrantom vstup na územie krajiny. Namiesto vízovej podmienky však uviedol, že prekročiť hranice dovolí len tým, ktorí chcú požiadať o azyl v Slovinsku alebo prichádzajú z humanitárnych dôvodov. Každý humanitárny prípad bude posudzovaný jednotlivo, vyhlásila Ľubľana.

    Slovinský premiér Miro Cerar predtým vyhlásil, že pondelňajší samit EÚ – Turecko, venovaný migrácii, vyslal veľmi jasný odkaz všetkým prevádzačom a všetkým nelegálnym migrantom, že táto trasa viac neexistuje.

    Agentúra AP podotýka, že vzhľadom na uvedené opatrenie tisíce migrantov uviaznutých v súčasnosti na severe Grécka nebudú môcť pokračovať v ceste po trase vedúcej cez Macedónsko, Srbsko, Chorvátsko, Slovinsko a Rakúsko.

    - Reklama -