Divadelníci z Banskej Bystrice varujú: Na počiatku veľkých nešťastí bolo vždy nekonečné tragické mlčanie. Kto mlčí, svedčí… Politika vytesnenia zla nefunguje

    0
    Marian Kotleba (Autor: Peter Števkov)

    Politici, ktorí by dnes radi viedli tento štát, zrejme nevedeli, čo sa deje v Banskobystrickom kraji. „Keby vedeli – nemlčali by. Keby vedeli, neprejavovali by dnes svoj šok a zdesenie z volebných výsledkov ĽSNS,“ uvádza sa v otvorenom liste. Banskobystrickí divadelníci zdôrazňujú, že politici „nemúdro a diletantsky podhodnotili situáciu a dennodenné pôsobenie vodcu vo svojom kraji“.

    Nepostrehli problém. Nepomenovali ho. Neriešili. Rozhodli sa, že boľavou témou je školstvo, zdravotníctvo a emigranti. Spomínané oblasti sú problematické. Vždy a všade je niečo problematické. Od soboty je však obrovským problémom niečo celkom iné. Problémom je to, čo sme my tu, na strednom Slovensku vedeli dávno, čo sme čakali, na čo sme upozorňovali a báli sme sa toho. Naše hlasy, výstrahy a obavy však nepresiakli asi na najvyššie poschodia centrál, píšu ďalej v otvorenom liste politikom. 

    Marian Kotleba v auguste minulého roka nepodpísal zmluvu o čerpaní dotácie 20-tisíc eur na už pripravený 11. ročník medzinárodného festivalu Dni tanca a organizátor Štúdio tanca ho napokon muselo zrušiť. Cez úrad BBSK sa k tomuto divadlu nedostali ani ďalšie granty z Ministerstva kultúry SR.

    V oficiálnom zdôvodnení Banskobystrického samosprávneho kraja, prečo to Kotleba urobil, sa uvádzalo, že nemá záujem na rozvoji tohto smeru dekadentného „umenia“, a preto sa rozhodol, že dotácie pre Divadlo Štúdio tanca nepodpíše. “Divadlo Štúdio tanca zameriava svoju tvorbu najmä na alternatívnu tanečnú produkciu, častokrát presahujúcu hranice slušnosti a dobrých mravov,” vysvetľoval Kotleba v stanovisku.

    Neskôr nepodpísal ani dotáciu pre Bábkové divadlo na Rázcestí. V reakcii na rozhodnutie šéfa BBSK Bábkové divadlo na rázcestí vyhlásilo koncom septembra zbierku na podporu projektu Stop extrémizmu a aj občiansku iniciatívu Biela stuha. Nosenie bielej stužky vyjadruje občiansky nenásilný protest proti mocenským a totalitným praktikám predstaviteľov BBSK, právo na slobodnú tvorbu a právo na zodpovednosť za naše činy.

    Nadácia otvorenej spoločnosti zároveň vyhlásila verejnú zbierku Kultúra na rázcestí. Zbierka je určená na podporu prevádzky banskobystrického Divadla Štúdio tanca a na dofinancovanie projektu Bábkového divadla na Rázcestí o tolerancii a proti xenofóbii Stop extrémizmu. Bystrických divadelníkov podporili mnohé divadlá, vrátane SND, kultúrne inštitúcie, umelci i verejnosť. Za nekultúrne a neakceptovateľnú svojvôľu to označil aj minister kultúry Marek Maďarič.

    - Reklama -