Novozvolení poslanci majú pred sebou prvú povinnosť. Čo ich čaká?

    0
    Rokovacia sála Národnej rady - ilustračné foto (Autor: SITA)

    Osvedčenie si prevezme 150 poslancov, z ktorých 49 bude reprezentovať stranu Smer-SD. Dvadsaťjeden poslancov bude mať SaS, 19 Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti. SNS bude mať v parlamente 15 predstaviteľov. Osvedčenie o zvolení si prevezme aj 14 poslancov z Ľudovej strany Naše Slovensko. Jedenásť zákonodarcov budú mať strany Sme rodina a Most-Híd. Najmenšou parlamentnou stranou je strana Sieť s desiatimi poslancami.

    V novom volebnom období do pléna národnej rady už nezasadnú poslanci zo strán KDH a SDKÚ-DS, ktoré nezískali dostatočnú dôveru voličov. V NR SR tak neuvidíme napríklad predsedov týchto strán Jána Figeľa a Pavla Freša, alebo bývalého šéfa KDH Pavla Hrušovského. 

    Prvú ustanovujúcu schôdzu národnej rady bude musieť podľa Rokovacieho poriadku NR SR zvolať prezident SR Andrej Kiska. Pôvodne sa uvažovalo, že by sa mala konať 30. marca. Zatiaľ však tento termín nikto nepotvrdil. Najneskôr musí byť do 30 dní od vyhlásenia výsledkov volieb. Novozvolení poslanci na nej zložia predpísaný sľub a majú zvoliť orgány NR SR.

    - Reklama -