Český prezident Miloš Zeman sa nám vyjadril o sobotňajších voľbách: Novinári útočili na Fica, tak teraz majú Kotlebu

    0
    Miloš Zeman, prezident Českej republiky (Autor: Hans Štembera)

    Úspech Mariana Kotlebu, známeho svojou neonacistickou minulosťou, sa stal okrem roztrieštenosti nového parlamentu hlavnou témou povolebných diskusií. Mnohí popustili uzdu zdeseniu, napríklad poslanec Smeru Ľuboš Blaha písal o fašistoch a vyjadril obavy, že „už rozpaľujú pece“.

    Zdesenie zavládlo aj medzi novinármi a komentátormi. Podľa šéfredaktora týždenníka Respekt Erika Taberyho slovenské voľby ukázali, aké nebezpečné je hrať sa so „zápalkami“ ľudovej nenávisti voči imigrantom. Český novinár Luboš Palata potom poznamenal, že oproti kotlebovcom je aj slotovská Slovenská národná strana „štandardnou stranou“, a v podobnom duchu sa vyjadrovali aj všetci slovenskí komentátori.

    Podľa českého prezidenta Zemana však práve títo ľudia, z Kotlebu a jeho prívržencov zdesení najviac, môžu za jeho úspech najväčšou mierou. Práve oni totiž svojimi útokmi zdiskreditovali doterajšieho premiéra Roberta Fica, ktorý sa snažil v otázkach migrácie nájsť súlad v názoroch verejnosti a elít.

    „Útoky slovenskej novinárskej lobby proti Ficovi vyrobili Kotlebu,“ povedal doslova Zeman prostredníctvom svojho hovorcu Jiřího Ovčáčeka. A to je podľa českého prezidenta hlavný odkaz tohtoročných slovenských volieb.

    autor: Radim Panenka, jav

    - Reklama -