Konzervatívcov znepokojuje nárast podpory extrémistických politikov

    0
    Občianska konzervatívna strana (Autor: oks.sk)

    Výsledky parlamentných volieb znepokojujú Občiansku konzervatívnu stranu (OKS), ktorá vyzýva demokratických politikov, aby ukázali voličom extrémistických strán, že nie extrémisti, ale slušní politici môžu Slovensku pomôcť. Ako povedal podpredseda OKS Juraj Petrovič, vďaka voličom strany Sloboda a Solidarita (SaS) bol za poslanca Národnej rady (NR) Slovenskej republiky zvolený aj predseda OKS Ondrej Dostál.

    Slovensko potrebuje podľa OKS sústredenú, úprimnú a dlhodobú spoluprácu proreformných a proatlantických politických síl, aby sa podarilo zvrátiť nepriaznivý vývoj, v ktorom sa do národnej rady dostávajú protisystémové a extrémistické politické subjekty. V súčasnej európskej aj svetovej medzinárodnej situácii nemá Slovensko podľa OKS priestor na to, aby si mohlo dovoliť luxus vzájomných sporov medzi demokratickými silami. Príčiny úspechu extrémistických a nesystémových strán vidí OKS najmä v trvalom ignorovaní potreby vyrovnať sa so slovenskou minulosťou, a to nielen fašistickou, ale aj komunistickou.

    Hrubá neznalosť historických súvislostí a nekritické prijímanie tendenčných výkladov dejín vedú k príliš širokej akceptácií extrémistov aj v politickom živote krajiny. “Ďalším dôvodom je mäkký, ak nie priam ústretový postoj polície a prokuratúry k prejavom rasovej a náboženskej neznášanlivosti či priamo k rasovo motivovanému násiliu. Absencia jasných výsledkov stíhania podobných skutkov motivuje extrémistov k rozširovaniu ich poľa pôsobnosti a živí aj ich politické ambície,” píše sa ďalej v stanovisku OKS. Dôvodom súčasnej situácie je podľa OKS aj dlhodobé neriešenie často veľmi zložitej situácie v niektorých regiónoch Slovenska. Sľuby namiesto skutkov, všadeprítomná korupcia a rozkrádanie verejných zdrojov, neriešenie závažných problémov v zdravotníctve a školstve spôsobujú frustráciu občanov, ktorí následne volia extrémistov ako formu protestu proti vládnej moci.

    - Reklama -