VOĽBY Prvé reakcie zahraničných agentúr. Fico zle odhadol nálady na Slovensku

    0
    Premiér a predseda strany Smer-SD Robert Fico (Autor: SITA)

    Agentúra pripomenula, že strana Smer-SD premiéra Roberta Fica, ktorá založila svoju kampaň na protiimigračných náladách, získala 27,3 percent hlasov a 45 miest v 150-člennom parlamente.Podľa AP ide o pokles voličskej podpory od volieb 2012, keď Smer-SD dostal 44,4 percenta hlasov a bol schopný vládnuť sám.

    Agentúra upozornila, že až deväť strán by sa podľa exit pollov dostalo do parlamentu, vrátane strany zastupujúcej etnických Maďarov a ďalšej na čele s neonacistickým vodcom. Podľa správy AP premiér Fico zle odhadol nálady verejnosti, keď sa príliš zameral na otázky migračnej krízy v Európe a menej na samotné problémy na Slovensku.

    Belgická tlačová agentúra Belga rovnako s odvolaním sa na exit polly skonštatovala, že odstupujúci premiér SR vyhral dnešné parlamentné voľby s 27,30 percentami hlasov, pričom však stratil absolútnu väčšinu v parlamente. Belga upozornila, že na druhom mieste sa ocitla liberálna SaS s 13,30 percentami hlasov a konzervatívci zo subjektu Oľano-NOVA s 11,20 percentami hlasov.

    Belga už v predošlej správe o voľbách na Slovensku pripomenula, že Fico by sa pri pokuse o zostavenie svojej tretej vlády musel spojiť so SNS, ako to už urobil v rokoch 2006 a 2010, alebo nájsť si nových koaličných partnerov v stredo-pravicovom politickom spektre.


     

    - Reklama -