VOĽBY Bárány zo štatistického úradu ráta s oficiálnymi výsledkami až v nedeľu podvečer

    0
    Prenosná volebná urna (Autor: SITA)

    Dodal, že z pozorovaní členov štátnej volebnej komisie v Bratislave a okolí je zrejmá vysoká voličská účasť, nemusí to však platiť celoslovensky. Po 22:00 sa podľa Eduarda Báránya skončilo volebné moratórium a bez problémov sa môžu zverejňovať výsledky exit pollu a iných volebných prieskumov, či politické vyjadrenia.

    Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán presne o 22:00 začala sčítavať hlasy od voličov – občanov SR s trvalým pobytom v zahraničí, od ktorých sa jej z 1 200 záujemcov o hlasovanie poštou vrátilo 1 049 obálok. Následne v noci a pravdepodobne aj v nedeľu ráno bude postupne prijímať zápisnice zo všetkých 49 okresných volebných komisií. „Po tom, čo ich aj odobrí, bude štátna komisia postupne dávať pokyn na ukončenie činnosti jednotlivých okresných volebných komisií. Predpokladám, že táto činnosť bude trvať niekedy do rána – predpoludnia,“ povedal Eduard Bárány. Po prebdenej noci a ráne, možno aj predpoludní si štátna volebná komisia dá pauzu na oddych. „Predpokladám, že niekedy v skorších večerných hodinách, okolo šiestej hodiny by bola tlačová konferencia s oznámením definitívnych výsledkov volieb,“ myslí si Bárány. Hodinu až dve predtým sa komisia zíde, aby schválila a podpísala zápisnicu o výsledku volieb.

    „Parlamentné voľby sú z hľadiska sčítavania hlasov pravdepodobne tými najnáročnejšími,“ zdôraznil predseda Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán, ktorá voľby riadi a zisťuje ich výsledky. Dôvodom je, že „je potrebné najprv sčítať hlasy pre 23 kandidujúcich politických strán a následne, v rámci kandidačných listín, sčítať prednostné hlasy udelené občanmi jednotlivým kandidátom. Občan môže využiť štyri prednostné hlasy. Treba zhodnotiť, či ich vôbec využil a následne prepočítať, či nedošlo k chybe. Celý tento proces musí zároveň prebiehať tak, aby nevzbudzoval pochybnosti o svojej korektnosti. Minimálnou zábezpekou je v okrskových volebných komisiách, že vždy dvaja členovia z rôznych politických strán sčítavajú jednotlivé hlasy,“ opísal náročnosť procesu sčítavania prednostných hlasov vo voľbách do Národnej rady SR Eduard Bárány.

    - Reklama -