VOĽBY Posun hlasovania v Chorvátskom Grobe moratórium neovplyvní

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    „Ak by išlo o niekoľko hodín a väčší počet, samozrejme,“ odpovedal Eduard Bárány na otázku či posun hlasovania o 15 minút v jednej volebnej miestnosti znamená posun informačného moratória o 15 minút. “Nevidím dôvod na predlžovanie moratória o 15 minút kvôli tomuto, nejaké ohrozenie nemôže nastať,“ konštatoval šéf štátnej volebnej komisie s tým, že výsledky exit poll prieskumov sa môžu zverejniť po 22:00.

    K posunu času hlasovania v jednej volebnej miestnosti v Chorvátskom Grobe od 07:15 do 22:15 sa Eduard Bárány tiež pre médiá vyjadril, „že ide o relatívne krátky čas, avšak doba hlasovania by sa kvôli posunu jeho začiatku celkovo nemala skrátiť. Samozrejme, je na rozhodnutí okrskovej volebnej komisie, či aj takéto relatívne krátke posunutie začiatku hlasovania uzná za tak závažné, že o 15 minút predĺži hlasovanie. Môže tak urobiť, aby nevznikli ani najmenšie pochybnosti.“ 

    Členovia Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán doobeda navštívili 47 volebných miestností v Bratislave a jej okolí. „Celkovo voľby prebiehajú pokojne a korektne. Samozrejme, vždy sa vyskytnú jednotlivé problémy, ale nie je nejaký jeden spoločný menovateľ týchto problémov,“ zhodnotil o 15:00 hlasovanie predseda štátnej volebnej komisie Eduard Bárány.

    Medzi drobné narušenie volebného dňa patrí napríklad úmrtie voliča pred volebnou miestnosťou, údajný pokus o krádež prenosnej volebnej schránky a tiež už spomínané posunutie hlasovania v jednom z okrskov v Chorvátskom Grobe. Bárány potvrdil, že informácie o týchto prípadoch má aj štátna volebná komisia. Úmrtie voliča pred volebnou miestnosťou by tiež hlasovanie nemalo narušiť. Ak volič už platne odhlasoval, jeho hlas sa počíta. Ako dodal Bárány, „jednotlivé výtržnosti“, ako pokus ukradnúť prenosnú urnu sú prípadmi pre políciu. 

    Hlasovať v dnešných parlamentných voľbách sa dá do 22:00. Približne 4,428 milióna voličov rozhoduje o zložení Národnej rady SR na najbližšie štyri roky v 5 992 volebných miestnostiach po celom Slovensku. Až do skončenia hlasovania platí informačné moratórium, týka sa politickej reklamy, informovania médií aj prieskumov. Porušenie jednotlivých pravidiel vedenia kampane i vysielania politickej reklamy sa pokutuje. 

    Na otázky voličov až do skončenia hlasovania, do 22:00 odpovedajú na volebnej informačnej telefonickej linke ministerstva vnútra. Na bratislavských telefónnych číslach: 02/ 4859 2312 a 02/ 4859 2313 na ňu môžu volať občania. Neposkytujú na nej informácie právnickým osobám, médiám, politickým stranám a obciam. 

    - Reklama -