Poučenie z histórie. O Donaldovi Trumpovi sa vraj píše ako kedysi o Hitlerovi

    0
    Donald Trump (Autor: SITA)

    „Brown o Hitlerovi doslova napísal, že neskorší nacistický vojnový zločinec číslo jeden bol sprvu motivovaný povýšeneckým a nesebeckým patriotizmom. Hitler pravdepodobne sám nevedel, čo chce dosiahnuť. Leitmotívom jeho propagandy v písanej a hovorenej reči bol agresívny antisemitizmus. Hitlerovo ťaženie proti Židom bolo natoľko intenzívne, že mnoho prominentných židovských osobností vyhľadalo azyl v Bavorskej vrchovine, odkiaľ mohli ďalej do bezpečia odviesť svoje deti po tom, ako ich vopred varovali, že sa chystá antisemitská Bartolomejská noc,“ píše Veselý. Následne konštatoval, že Hitlerov antisemitizmus bol hlavne vábničkou pre zástupy jeho stúpencov.

    Veselý si následne vo svojom zhrnutí vychádzajúcom zo servera Usuncut.com všíma Donalda Trumpa, kandidáta na prezidenta USA, ktorý opakovane vyhlásil, že Mexiko zaplatí výstavbu ním iniciovaného smiešneho múru. „Pohrozil, že prinúti moslimov, aby nosili identifikačné odznaky, a dokonca navrhoval, aby im bol úplne znemožnený vstup na územie Spojených štátov. Médiá by sa mali poučiť zo svojich chýb a nemali by sa zahrávať s nebezpečnou rétorikou, zvlášť keď táto rétorika podnecuje trestné činy z neznášanlivosti a násilnosti proti menšinám,“ konštatuje Veselý s tým, že činnosť Donalda Trumpa je úrodnou pôdou pre rasistické hlasy.

    „Hoci Trump nie je tradičným fašistom, akým bol Adolf Hitler, predstavuje extrémne nebezpečného pravicového populistu s rétorikou, ktorá hrá priamo do kariet šovinistom, rasovým separatistom, fašistom a nacionalistom. Naviac má k dispozícii obrovskú voličskú základňu, ktorá by jeho myšlienkam mohla nakoniec vdýchnuť život,“ dodal.

    Pôvodný článok nájdete TU.

    - Reklama -