VOĽBY Fico sa zatajil. Kiska krúžkoval. Matovič opäť bojovne. Takto volili politici

    0
    Prezident Andrej Kiska krúžkoval v Poprade (Autor: Reprofoto, Facebook)

    Slovenský prezident Andrej Kiska dnes počas volieb do Národnej rady SR nevyužil všetky krúžky, ako povedal pre médiá, zakrúžkoval len dvoch kandidátov. Odvoliť prišiel na Mestský úrad v Poprade v sprievode svojej manželky a mladšieho syna. „Každý jeden človek, ktorému záleží na Slovensku, by dnes mal ísť voliť. Osobne som sám napätý a uvidíme, ako to dopadne, večer budem s napätím očakávať na výsledky,“ uviedol prezident. Opäť označil tieto voľby za jedny z najdôležitejších tohto desaťročia. „Je to ťažké obdobie pre Európu, uvidíme, ako dokáže naša krajina pridať, či si dokážeme vybrať priority,“ doplnil. Každého, kto je ešte doma a váha, či ísť voliť, poprosil, aby k volebným urnám prišiel. Ako povedal, bol by rád, ak by volebná účasť presiahla 60 percent.

    Slovenský prezident strávi zvyšok dňa s rodinou v Poprade, venovať sa bude príprave obedu a poobede plánuje s rodinou návštevu kina. Odvoliť dnes vo svojej funkcii prišiel s manželkou po prvýkrát, podľa jeho slov ju prehovárať nemusel, chcela ísť voliť. 

    Fico bude rešpektovať akýkoľvek výsledok

    Premiér Robert Fico odvolil spolu so svojou manželkou Svetlanou ani nie hodinu po otvorení volebných miestností na bratislavskej Majerníkovej ulici. „Je to už také dosť tradičné pre mňa a moju rodinu. Chceme potom cez deň si zariadiť nejaké rodinné veci, ešte mám na starosti psa, ale z praktických dôvodov a je tu aj menej ľudí,” povedal. 

    Ľudia si v parlamentných voľbách vyberajú nielen svojich zástupcov, ale aj charakter krajiny. „Majú to v rukách, ja budem rešpektovať akýkoľvek výsledok,” povedal dnes premiér a predseda Smeru-SR Robert Fico. Predpokladá, že do Národnej rady SR sa môže dostať rekordne veľký počet strán.

    Teraz premiér plánuje rodinný obed a športovať. Už okolo takej piatej-šiestej si pôjdeme obhrýzať nechty do centrály Smeru,“ uzavrel.

    Pellegrini využil voličský preukaz prvý raz

    Predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini volil dnes po prvý raz s voličským preukazom. Svoj hlas v parlamentných voľbách odovzdal v základnej škole v Demänovej v Liptovskom Mikuláši.

    „Prvýkrát som si ho vybavil a prvýkrát som ho aj využil. Urobil som tak preto, lebo som momentálne na svetovom pohári v lyžovaní a chcel som využiť aj volebné právo. Ako som videl, už je relatívne rozsiahly ten zoznam tých, ktorí použili voličský preukaz,“ uviedol po odchode z volebnej miestnosti pred novinármi. 

    Premiér Procházka?

    Líder Siete Radoslav Procházka volil v ZŠ Andreja Kubinu v Trnave. „Všimol som si, že nám vietor odvial dôležité preteky, tak dúfam, že nám priveje poriadnu vládu,“ komentoval Procházka dnešný deň pred novinármi. Predseda strany Sieť priznal, že sa uchádza o poverenie byť premiérom, dodal však, že všetko závisí od rozhodnutia voličov. Procházka nevie, či sa už „Ficove časy“ skončili, ak sa mu však zostaviť vládu nepodarí, plánuje v politike zostať aj naďalej. „Sme v tom na dlhú trať,“ povedal.

    Matovič dúfa v opakovanie roka 1998

    Predseda OĽaNO-NOVA Igor Matovič odovzdal svoj volebný hlas v sprievode manželky a dvoch dcér v Trnave. Po vhodení obálky do urny prezradil, že nekrúžkoval sám seba, rovnaký postup zvolila aj jeho manželka. K podobnému kroku vyzval na sociálnej sieti aj svojich priaznivcov.

    „Dúfam, že dnes si Slovensko zoberieme späť. A niektoré babky, ktoré sú schopné svoje dietky predať za vratky na plyn alebo bezplatné lístky na vlak, dnes prehlasujeme,“ povedal Matovič, výsledky volieb však tipovať odmietol. Vyslovil tiež presvedčenie, že ľudia prídu voliť vo veľkom počte. „Verím, že účasťou dobehneme rok 1998, kedy sme sa chceli zbaviť Mečiara,“ dodal Matovič. Dnešný deň chce oddychovať v spoločnosti svojej rodiny. Až večer pôjde do volebnej centrály v Bratislave. 

    Figeľ sa teší z vysokej účasti

    Predseda Kresťanskodemokratického hnutia Ján Figeľ odovzdal svoj hlas vo volebnej miestnosti v základnej škole Bratislava Nové Mesto. Predseda KDH dúfa, že v tohtoročných parlamentných voľbách dosiahne dvojciferný výsledok. Túto ambíciu považuje Figeľ za oprávnenú, keďže hnutiu sa takýto výsledok podarilo dosiahnuť aj v posledných komunálnych, regionálnych a európskych voľbách. „Závisí to však od občanov a od počtu, v ktorom prídu voliť, lebo tí, ktorí zostanú doma, nechávajú to na ostatných,“ zdôraznil pred novinármi.

    Ján Figeľ má po odvolení dobrý pocit, lebo podľa vyjadrení členov volebnej komisie je už od rána vysoká účasť voličov, čo je podľa neho pozitívne. „Je to dobrý signál pre demokraciu, pre zodpovednosť,“ vyhlásil s tým, že parlamentné voľby 2016 považuje za dôležité pre to, aké Slovensko odovzdáme našim deťom. Ján Figeľ preto podľa vlastných slov prišiel prvýkrát voliť aj so svojou dvojročnou vnučkou Máriou, sprevádzala ho aj manželka. „Každé voľby sú o tom, čo dokáže Slovensko dlhodobo nastavovať v zákonoch a vo vzťahoch k spoločnosti,“ zdôraznil. S kampaňou, ktorú KDH zavŕšilo mítingom v Ružomberku, je Figeľ spokojný. „Bola to ťažká kampaň, no verím, že prinesie dobré ovocie. Rok 2016 môže byť veľkou a pozitívnou križovatkou,“ vyhlásil.

    Výsledok nad 5 percent bude pre Danka zázrak

    Každý výsledok nad päť percent bude podľa predsedu Slovenskej národnej strany Andreja Danka zázrakom. Povedal to novinárom dnes predtým, ako odvolil v budove obecného úradu v obci Miloslavov. Z povolebnej spolupráce predseda národniarov podľa vlastných slov vylučuje tých, ktorí „nosia uniformy, chcú ohroziť územnú celistvosť SR alebo chcú len deštrukciu systému“.

    Dnes sa Danko podľa vlastných slov stretne s kamarátmi, jeho syn má tiež futbalový zápas a následne príde do centrály strany. „Očakávam hlavne, aby ten boj, aby tá cesta mala význam,“ zhrnul očakávania z volieb predseda SNS. 

    Kollár pôjde so svojimi deckami na obed

    Predseda hnutia SME RODINA Boris Kollár odvolil dnes ráno v Základnej škole Milana Hodžu v bratislavskom Starom Meste. Spolu s ním prišli aj niektorí ďalší členovia hnutia či sympatizanti, ale aj niekoľko detí či partnerka. Ako sa pre médiá po hlasovaní Kollár vyjadril, spal dobre a nemá sa čoho obávať. Po hlasovaní išiel do jednej vysokej školy, kde ho prizvali do komisie na posudzovanie študentských projektov. „Odtiaľ chceme ísť s deckami na obed,“ prezradil ďalej Kollár. Dodal, že do volieb ide s očakávaním dostať sa do parlamentu, ale na výsledky dnešných parlamentných volieb bude čakať s pokorou. 

    Sulík to bude musieť vytrimať

    Predseda SaS Richard Sulík dnes využil svoje volebné právo a odvolil v sprievode svojich štyroch detí. „Mám už štyri deti, tiež sa snažím. Pretože veľa dobre vychovaných a vzdelaných detí je najlepší dôchodok. Naštudoval som si demografickú krivku a dospel som k záveru, že musím mať veľa detí, ak chcem slušný dôchodok,“ povedal po hlasovaní v základnej škole v bratislavskom Starom Meste Sulík.

    Deň strávi líder liberálov so svojím straníckym kolegom Jurajom Drobom, pôjdu rozdávať občerstvenie členom komisií za SaS. „Pôjdeme s Jurajom Drobom kúpiť minerálky, horalky a jabĺčka a budeme ich rozdávať našim okrskárom,“ priblížil Sulík. 

    Predseda SaS očakáva, že volebná účasť sa bude pohybovať medzi 55 až 60 percentami, mimoriadne veľkú účasť na dnešných parlamentných voľbách neočakáva. 

    Sulík verí, že strana dosiahne svoj cieľ a získa vo voľbách minimálne šesť percent. „Vyzerá to celkom dobre, už len vytrimaťtak 15 hodín a je to tu,“ uzavrel s tým, že cieľom, o ktorý liberáli usilujú, je zostavenie pravicovej reformnej vlády. 

    Frešo nevie či očakávať šťastie alebo smolu

     Predseda strany SDKÚ-DS Pavol Frešo bol dnes predpoludním voliť na Základnej škole na Jelenej ulici v Bratislave, ktorú kedysi aj navštevoval. „Neviem, či to prináša šťastie alebo smolu, ale vždy, keď som tu, rád na to spomínam,“ hovorí. K volebnej urne ho sprevádzali jeho kolegovia zo strany a obuté mal červené tenisky, ktoré pred voľbami pútali pozornosť verejnosti. „Preto sú červené, lebo nijaká iná farba nebola v mojej veľkosti,“ povedal po východe z volebnej miestnosti Frešo novinárom a pripomenul, že už mu prišli nové tenisky, ktoré sú sfarbené do modrej farby a ľudia ich skoro uvidia.

    Ako ďalej spomenul, nemyslí si, že mu jeho červená obuv v parlamentných voľbách prinesie šťastie. „Je to už iba o vôli voličov, je to taký deň, keď ani politici nemajú žiadnu moc, ani žiadna finančná skupina, ani žiadne médiá. Moc majú iba tí ľudia, ktorí sem dnes chodia a dávajú hlasy,“ spomenul predseda SDKÚ-DS. V závere Pavol Frešo informoval, že do volebnej noci sa chce venovať svojim deťom. 

    Autor: SITA, Ste

    - Reklama -