VOĽBY Otvorili sa volebné miestnosti. Svoj hlas môže odovzdať viac ako 4,4 milióna Slovákov

    0
    Volebná miestnosť. (Autor: SITA)

     Na štátnu komisiu, ktorá je zároveň okrskovou volebnou komisiou pre občanov SR s trvalým pobytom v zahraničí, prišlo spolu 1 049 obálok s hlasmi Slovákov zo zahraničia. Komisia obálky po 07:00 začala otvárať a sčítavať hlasy. Po rannom rokovaní sa časť jej členov vyberie sledovať priebeh hlasovania do vybraných volebných komisií.

    O priazeň približne 4,428 milióna voličov sa v dnešných voľbách uchádza 23 politických subjektov. Až do skončenia hlasovania platí informačné moratórium, týka sa politickej reklamy, informovania médií aj prieskumov. Výsledky volieb budú známe v nedeľu. 

    Voľby do NR SR sa riadia novou volebnou legislatívou, zákonom o podmienkach výkonu volebného práva a zákonom o volebnej kampani. Riadi ich Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán, ktorá zároveň zistí a v nedeľu 6. marca zverejní výsledky volieb.

    Ešte predtým, počas dnešnej noci, začne priebežné výsledky volieb do NR SR zverejňovať Štatistický úrad SR. Na webe http://www.volbysr.sk sa objavia po spracovaní prvej okrskovej volebnej zápisnice a jej potvrdení okresnou volebnou komisiou. Aktualizovať sa budú každých 10 minút. Na štatistický úrad zverejní definitívne výsledky v nedeľu 6. marca, a to bezprostredne po ich vyhlásení štátnou komisiou pre voľby. 

    - Reklama -