Mugabe sa na dôchodok rozhodne necíti. Pošlem ťa k zemi, pohrozil novinárovi

    0
    Robert Mugabe, prezident Zimbabwe (Autor: SITA)

    Vo veku 92 rokov je Mugabe najstarším úradujúcim prezidentom na svete, preto by sa otázka na jeho plány na dôchodok a jeho predstavu o prípadnom nástupcovi mala zdať celkom regulárna, informuje Associated Press. Redaktor zimbabwianskej štátnej televízie však čelil nečakanej reakcii. „Chceš, aby som ťa poslal k zemi, aby si si uvedomil, že som stále tu? Načo nástupca, keď som tu stále ja? Načo chceš nástupcu, pýtam sa,“ reagoval Mugabe podráždene.

    Mugabe je faktickým zimbabwianskym diktátorom, ktorý neváha použiť násilné represálie proti akýmkoľvek opozičným náznakom v krajine, ktorej vládne nepretržite od získania nezávislosti v roku 1980. Ako sme informovali v minulosti, Mugabe zaviedol v krajine viaceré nekompetentné ekonomické opatrenia, ktoré viedli k hyperinflácii a k situácii, keď dnes hladuje štvrtina obyvateľov Zimbabwe. Napriek tomu neváhal nedávno usporiadať oslavy svojich narodenín, ktoré stáli zbedačenú krajinu takmer 800-tisíc dolárov.

    „Vyberanie nástupcu, je to zdedenie titulu?“ pýtal sa Mugabe reportéra. „V demokratickej strane nechcete lídrov navrhnutých touto cestou. Musia byť navrhnutí ľudom. Nástupníctvo nie je časť našej kultúry,“ znie paradoxne Mugabeho vyhováranie sa na porušovanie demokratickosti vo výbere jeho nástupcu. Nedávno tak napríklad odvolal premiéra Chrisa Mustvangwu a niekoľko ďalších ministrov za to, že prejavili názor, že jeho žena nie je dostatočne kvalifikovaná na to, aby zastávala vysokú funkciu v zimbabwianskej štátnej správe. Mugabe sa tiež v minulosti vyjadril, že plánuje zastávať prezidentský úrad do konca svojho života.

    Pôvodný článok nájdete TU.

    - Reklama -