Novinka z Grécka. Takto sa utečencov snažia udržať na ostrovoch

    0
    Grécky premiér Alexis Tsipras (Autor: SITA)

    Grécke úrady sa snažia všetkými možnými spôsobmi spomaliť prúd utečencov smerujúcich do Európy. Zatiaľ posledný odhalili dobrovoľníci a pracovníci humanitárnych organizácií, keď zistili, že dopravné spoločnosti majú zakázané predávať utečencom lístky na trajekty z ostrovov Lesbos a Leros smerom do Grécka.

    Grécku totiž hrozí, že sa stane útočiskom pre obrovské množstvo utečencov, keďže počty tých smerujúcich z Turecka nijako neklesajú a krajiny na trase medzi Gréckom a Nemeckom uzatvorili svoje hranice a stanovili denné limity utečencov, ktorí môžu prekročiť ich hranice. V Grécku sa tak hromadia novo prichádzajúci aj tí, ktorí nemôžu odísť.

    V súčasnosti je v krajine uväznených nad tridsaťtisíc ľudí, ktorí nemôžu ani jedným smerom a trávia tak čas na verejných priestranstvách. Utečenecké tábory sú totiž preplnené a už nemôžu prijímať ďalších ľudí.

    Úrady tak v piatok požiadali dopravné spoločnosti, aby prestali predávať utečencom vstupenky na trajekty. Teraz sú vládne lode, ktoré ešte donedávna poskytovali prepravu z ostrovov na pevninu, ukotvené v pevninských i ostrovných prístavoch a nikto nevie, za ako dlho opäť vyplávajú. Namiesto toho fungujú ako dočasné ubytovanie pre stále rastúce počty utečencov.

    Celý text nájdete TU.

    Podľa pracovníkov organizácie Lekári bez hraníc má Grécko v pláne začať opäť predávať vstupenky na trajekt najskôr v nedeľu, pričom stanovuje limit 200 utečencov na loď s tým, že prioritne sa lístky budú predávať gréckym občanom a turistom.

    To však situáciu zrejme nezlepší, keďže hoci sa aj utečenci dostanú cez Grécko na hranice, susedné krajiny teraz prijímajú iba Sýrčanov a Iračanov, zhruba 35 % všetkých prichádzajúcich zostáva v Grécku, čo vedie k nepokojom a roztržkám s políciou.

    Podľa hovorcu Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov Borisa Češirkova je však situácia pod kontrolou. Za posledných dvadsaťštyri hodín prišlo zhruba 1 000 ľudí,“ povedal s tým, že v posledných dvoch mesiacoch prišlo celkom 70 000 ľudí, čo je viac ako za prvého pol roka 2015. Uviedol tiež, že hoci sa grécke úrady rozhodli s krízou intenzívnejšie bojovať, je potrebné, aby dostali pomoc od Európskej únie.

    Grécky premiér Alexis Tsipras nedávno navrhol zavedenie sankcií pre krajiny EÚ, ktoré sa odmietajú podieľať na prerozdeľovaní utečencov. Zároveň apeloval na drastické zrýchlenie“ procesu zavádzania hotspotov pre utečencov. Sľúbil tiež predsedovi Európskej rady Tuskovi, že poskytne tým, ktorí zostanú lapení v Grécku, dôstojné životné podmienky.

    Napriek tomu zdôraznil, že ide o dočasné opatrenie a že Grécko prijme len svoj spravodlivý diel všetkých utečencov.

    Zatiaľ sa tento rok do Európy doplavilo nad 135 000 ľudí a prinajmenšom 400 po ceste zahynulo.

    Autor: spa

    - Reklama -