Kremeľ podporuje prímerie v Sýrii, ale aj „nereálne“ voľby v apríli. Tvrdí Hollande

    0
    Aleppo, Sýria (Autor: SITA)

    Po dnešnom konferenčnom hovore lídrov Francúzska, Nemecka, Talianska, Británie a Ruska Hollande informoval, že ruský prezident Vladimir Putin ubezpečil, že podporuje prímerie v Sýrii, ako aj o nutnosť zabrániť náletom na objekty s civilistami.
    Hollande poznamenal, že dodržiavanie prímeria je v záujme všetkých, pretože umožní začať ďalšiu etapu rokovaní, čo by bolo v prípade porušovania dohody o prímerí nemožné.

    Všetci sa zhodujeme v tom, že politický proces sa musí začať čo najskôr, pretože bude základ pre transformáciu,“ uviedla na spoločnej tlačovej konferencii s Hollandom Merkelová. Merkelová a Hollande absolvovali dnes v Paríži okrem konferenčného telefonátu s Putinom, talianskym premiérom Matteom Renzim a predsedom britskej vlády Davidom Cameronom aj dvojstranné rokovania a pracovný obed.

    Tlačová služba Kremľa dnes informovala, že ruský prezident a európski lídri v konferenčnom hovore vyjadrili ochotu spolupracovať na riešení humanitárnych problémov Sýrii a okrem potreby dôsledného dodržiavania podmienok prímeria všetkými stranami sýrskeho konfliktu upozornili aj na dôležitosť pokračovania v nekompromisnom boji proti Islamskému štátu (IS), Frontu an-Nusra a ďalším teroristickým organizáciám.

    Hollande označil dnešný konferenčný telefonát venovaný najmä problémom Sýrie za užitočný a uviedol, že lídri budú v tejto praxi pokračovať aj v budúcnosti. Vyjadril nádej, že takéto spoločné telefonáty urýchlia návrat k rokovaniam o politickej transformácii v Sýrii.
    Francúzsky prezident súčasne vyjadril názor, že uskutočnenie parlamentných volieb v Sýrii v apríli nie je reálne. Voľby sa v apríli jednoducho nemôžu konať. Je to nemožné. Bol by to len dôkaz, že tam žiadna reálna diskusia nie je,“ povedal Hollande. Tento zámer sýrskeho vedenia označil za provokáciu a za myšlienku úplne odtrhnutú od reality.

    Na rozdiel od Hollanda ruský prezident počas telefonátu vyjadril presvedčenie, že usporiadanie parlamentných volieb v apríli v Sýrii nezabráni realizácii jednotlivých etáp mierového procesu. Kremeľ dnes podľa agentúry RIA Novosti informoval, že ruská strana (počas telefonátu) poznamenala, že rozhodnutie sýrskeho vedenia o uskutočnení parlamentných volieb v apríli tohto roku je v súlade s platnou ústavou Sýrskej arabskej republiky a nebráni napredovaniu mierového procesu.

    - Reklama -