Radikálni islamisti zastrašujú deti vo viedenských škôlkach. Rakúske ministerstvo už bije na poplach

    0
    Ilustračná fotografia: moslimské deti. (Autor: repro foto Youtube/CNN)

    Podľa rakúskej mutácie servera The Local chce rakúsky minister pre migráciu Sebastian Kurz, aby sa v rakúskych islamských škôlkach zaviedli prísnejšie kontroly. Dôvodom je predovšetkým zabránenie radikalizácii. Autor štúdie Ednan Aslan, ktorý je profesorom na Inštitúte islamských štúdii na univerzite vo Viedni, si myslí, že takáto výuka vedie k izolácii malých detí.

    Ľahké ako obchod s kebabom

    Zarážajúce je, že tieto správy sa týkajú hlavne predškolských zariadení priamo v rakúskej metropole, vo Viedni. Mnoho islamských škôlok vraj deti zastrašuje a okráda ich o autonómiu. „Intelektuálni salafisti a politickí islamisti sú dominantnými skupinami na scéne islamistických materských škôl vo Viedni,“ tvrdí štúdia. Tá má až 178 strán. Aslan v nej uvádza, že Moslimské bratstvo i Milli Gorus odmietajú západný spôsob života.

    Podľa Aslana je neakceptovateľné, aby zástupca Moslimského bratstva, ktorý prevádzkuje škôlku vo Viedni, otvorene podporoval vojnu v Sýrii alebo sa objaví vo videu, ktoré hovorí, že chcú evanjelizovať Európu. Mnoho súkromných islamských škôlok je pritom financovaných priamo Viedňou, pričom ide o sumu až 30 miliónov eur.

    Cieľom štúdie bolo zdokumentovať situáciu v 150 takýchto zariadeniach, no s prieskumom súhlasilo len 71 z nich. Niektoré z tých, ktoré sa odmietli zapojiť, dokonca obmedzili prístup na svoje webové stránky. Vo Viedni je pritom vraj možnosť otvoriť si islamskú materskú školu rovnako ľahká ako otvoriť si obchod s kebabom.

    No nohách sú už aj dôležití ľudia z radnice. Zástupca primátora Viedne Johann Gudenus by privítal parlamentné zasadnutie na tému islamských škôlok. Takisto chce poslať do škôlok finančný audit, či nedochádza k financovaniu teroristických skupín. Samozrejme, ozvala sa aj druhá strana. Predseda viedenskej moslimskej komunity Fuat Sanat totiž označil obvinenia zo salafistického vzdelávania v materských školách za smiešne.

    - Reklama -