Eurokomisár Avramopulos: Grécko musí nápor migrantov zvládnuť najneskôr do mája

    0

    Podľa Avramopulosa EÚ zhodnotí postup Grécka v rámci ochrany vonkajších hraníc 12. mája. “Ak dovtedy nezaznamenáme žiadny výsledok, vytvoríme bez váhania predpoklady na predĺženie hraničných kontrol v Európe,” povedal eurokomisár s tým, že “každý prichádzajúci utečenec musí byť riadne zaregistrovaný”, čo platí rovnako pre Grécko, ako aj pre Taliansko.

    Obe uvedené krajiny počas uplynulého roka čelili nebývalému náporu nelegálnych migrantov prichádzajúcich do Európy po mori. Avramopulos uviedol, že v súčasnosti sa v Grécku darí zaregistrovať približne 80 percent prichádzajúcich utečencov, čo hodnotí ako “pozitívny vývoj”. Za sklamanie, naopak, označil viaznutie prerozdeľovania utečencov medzi jednotlivými štátmi EÚ podľa určených kvót.

    Eurokomisár pre migráciu, ktorý sám pochádza z Grécka, v rozhovore zároveň odmietol úvahy o vylúčení ktoréhokoľvek štátu zo schengenského priestoru, keďže na takýto krok podľa neho “nie sú žiadne právne možnosti”. “Všetky štáty sú toho názoru, že schengenský priestor je potrebné opäť znormalizovať. Hraničné kontroly medzi schengenskými štátmi by mali patriť minulosti.

    Najneskôr do novembra chce Brusel docieliť zrušenie všetkých kontrol, ktoré boli v súvislosti s migračnou krízou dočasne zavedené na hraniciach vnútri Schengenu, informoval Avramopulos.
    Po minulotýždňovom zasadnutí ministrov spravodlivosti a vnútra členských štátov EÚ sa Avramopulos vyjadril, že k výraznému obmedzeniu prílevu migrantov z Turecka cez Grécko musí dôjsť do 7. marca, keď sa uskutoční v Bruseli mimoriadny samit o migrácii. V opačnom prípade podľa neho hrozí, že “sa celý systém úplne zrúti”.

    - Reklama -