Olympiáda spojí utečencov. Športovci na úteku vytvoria tím

    0
    Utečenci kráčajúci do záchytného tábora v Macedónsku (Autor: SITA)

    Letné olympijské hry odštartujú tento rok v auguste v Riu de Janeiro. Plánu, aby sa ich mohol zúčastniť aj tím utečencov, dal zelenú Medzinárodný olympijský výbor (MOV). Toto gesto má vyslať nádej utečencom na celom svete, informoval Daily Mail.

    Účasť si musia zaslúžiť

    Zatiaľ je 43 výkonných športovcov, ktorí sú tiež utečenci, oprávnených zúčastniť sa na hrách. Avšak o konečnom tíme ešte nie je rozhodnuté. „Konečný počet športovcov, ktorí by tvorili tento tím, závisí od kvalifikačných kritérií,“ povedal prezident MOV Thomas Bach. Ako ďalej uviedlo BBC, presný cieľ v MOV nemajú. Prezident dodal, že tím bude súťažiť pod vlajkou MOV a mohlo by ho tvoriť aj desať športovcov. „Všetkých sa nás dotkol rozsah utečeneckej krízy. Privítaním tohto tímu chceme vyslať posolstvo nádeje pre všetkých utečencov,“ vyhlásil Bach.

    Informácie o účasti utečencov na olympijských hrách pritom existovali ešte v minulom roku. V decembri MOV určil troch športovcov, ktorí utiekli zo svojich domovských krajín, no ich schopnosti by mohli byť na takej úrovni, aby vystúpili na OH. Každý z nich je pritom zručný v inom športe. V jednom prípade ide o sýrskeho plavca, ktorý našiel útočisko v Nemecku, ďalej je to džudista z Demokratickej republiky Kongo, ktorý žije v Brazílii, a iránsky bojovník taekwonda z Belgicka.

    Konečný tím športovcov, ktorí majú byť súčasťou otváracieho ceremoniálu, bude menovaný výkonnou radou MOV v júni. Zatiaľ nie sú známe detaily o tom, odkiaľ pochádzajú potenciálni členovia tímu alebo v čom budú súťažiť. O tom, že to MOV myslí s utečencami skutočne seriózne, svedčí aj finančná podpora. Na pomoc utečencom totiž sľúbil 1,4 milióna libier, čiže 1,8 milióna eur. Kompetentných z utečeneckých táborov navyše požiadal o to, aby identifikovali medzinárodných športovcov najvyššej úrovne.

    Žiadne privilégiá

    Prezident MOV uviedol, že ešte musia zistiť, akú kvalifikáciu sú schopní dosiahnuť. Samotný MOV bude potom menovať funkcionárov, trénerov a personál pre tím. Takisto poskytne športovcom dresy. Bach ale zdôraznil, že s utečencami sa bude zaobchádzať ako s akýmkoľvek iným tímom, ktorý je reprezentovaný národnými olympijskými výbormi. Žiadne privilégiá preto pre nich platiť nebudú. Spolu s ostatnými športovcami budú žiť v olympijskej dedine.

    Predsa tu však je jeden rozdiel, a to, že utečenci dostávajú finančnú a inú pomoc z programu Olympijskej solidarity MOV, ktorý pokrýva cestovné náklady a ďalšie výdavky. Športovci, ktorí budú vybraní do olympijského tímu, prejdú aj klasickým antidopingovým testom, uzavrel Bach. Okrem toho bude v rámci výberu overené aj ich postavenie ako utečencov, ale aj zázemie či osobná situácia. Rozdiel medzi ostatnými športovcami spočíva predovšetkým v tom, že títo ľudia nemajú žiadny národný tím, žiadnu vlajku, pod ktorou by mohli pochodovať, ani národnú hymnu.

    - Reklama -