Kukučie mláďatá, čo by chceli odoberať hlasy. Mladý liberál sa pustil do ministrán

    0
    Jakub Nedoba (Autor: Archiv JN)

    „Uplynulé volebné obdobie sa šírila skepsa okolo rozbíjania pravice, keď vzniklo niekoľko nových politických subjektov. Môžeme sa tváriť, že ide napr. o prehnané egá lídrov, ale vietor fúka odinakiaľ,“ naznačil Nedoba a vysvetlil, ako je to naozaj. Spomínal pritom strany ako TIP, SKOK!, Šanca, na mušku si však zobral aj príklad z Frešovej SDKÚ.

    Mláďa Smeru, Miškovove špinavé ponožky a záhada Šance

    Takzvané kukučie mláďatá spomedzi politických strán nie sú žiadnou novinkou. Nedoba pripomenul rok 2010, keď pravica nasadila do volieb Novú SDĽ, ktorá odobrala Smeru vyše 2 percent hlasov. Preto v podstate ani zámer odoberať hlasy stranám nevyčíta. Apeluje však na tých, ktorí naletia a budú ich voliť. „Vyzývam potenciálnych voličov týchto mikrostrán, aby na rozdiel od ich lídrov mali rozum a nenechali prepadnúť svoje hlasy,“ napísal vo svojom blogu.

    Jednou z nie príliš čitateľných strán je TIP, o ktorej sa už čo-to popísalo, napríklad v súvislosti s financovaním Smerom či prepojením na bývalého predsedu parlamentu Pavla Pašku. S touto malou stranou má dokonca Nedoba osobné skúsenosti. „Náš vtedajší člen Richard Fekete, ktorý hľadal nový ideál liberálnej strany, pozval aj troch ľudí z práve vznikajúcej Strany TIP, na čele s Tomášom Hudecom a Ivanou Augustínskou. Títo ľudia pôsobili príjemným dojmom, vedeli pokojne komunikovať a Ivana očarila najmä našich mužských členov,“ opísal prvé dojmy predseda Mladých liberálov. Potom sa ale TIP začal prihovárať voličom formou bilbordov a nákladnej kampane. „V podstate nepoznáme názor členov strany na najzásadnejšie politické otázky,“ zhodnotil s tým, že ak už má byť niekto kukučím mláďaťom Smeru, tak je to určite TIP.

    Čo sa týka Miškovovho Skoku, ten je vraj samostatnou kapitolou. „SKOK! za rok svojej existencie stihol meniť svoje stanoviská ako špinavé ponožky, tváril sa, že neexistuje pravica či ľavica… Málokto by si pomyslel, že taký bystrý a úspešný človek ako Juraj Miškov si nevie zrátať dve a dve a teda, že jeho strana nemá absolútne šancu dostať sa do parlamentu,“ skonštatoval Nedoba. Zapochyboval aj nad tým, či kampaň platí Juraj Miškov skutočne z vlastného vrecka.

    Ďalšia ministrana Šanca, ktorej predsedá Eva Babitzová, je pre neho záhadou. „Hoci odvtedy nezišla z očí vďaka masívnej bilbordovej kampani, o hodnotovej orientácii strany vieme pramálo,“ okomentoval. Aj v tomto prípade pochybuje o financovaní. Vraj sa mu nechce veriť, že by niekto sám financoval projekt, ktorý je bez šance na úspech.

    Špecifickou kapitolou je pre neho SDKÚ vedené Pavlom Frešom. „V jeho prípade sa tiež začalo spomínať, že je kukučím mláďaťom Smeru. Údajne mu mala vládna strana v roku 2013 sľúbiť, že proti nemu do župných volieb postaví nezvoliteľnú kandidátku, oplátkou za čo má Frešo naďalej rozbíjať pravicu a najmä vlastnú stranu SDKÚ, ktorá bola kedysi lídrom pravice,“ naznačil pochybnosti. A napokon odchod veľkých mien zo strany by mohol čo-to naznačovať.
    Tieto strany teda podľa neho „na betón“ prepadnú. A  ak by ich lídrom išlo skutočne o dobro tejto krajiny, tak by z volieb odstúpili. „Lenže my vieme, že oni z volieb neodstúpia, lebo účel ich existencie je úplne iný,“ dodal.

    - Reklama -