Toto Zeman rozhodne nečakal. Za svoje slová sa musí ospravedlniť

    0
    Miloš Zeman, prezident Českej republiky (Autor: Hans Štembera)

    Súd rozhodol, že Pražský hrad sa musí Kaslovej ospravedlniť osobným listom a toto ospravedlnenie zverejniť aj na svojich webových stránkach, informoval Český rozhlas. 

    Sudkyňa Kateřina Sedláková zdôvodnila rozhodnutie slovami, že “ak prezident vyslovil hodnotiaci úsudok znevažujúceho charakteru, potom je takéto subjektívne hodnotenie nevecné a neprípustne zasahujúce do osobnostných práv Ferdinanda Peroutku”, citoval ju Český rozhlas. Rozsudok ešte nie je právoplatný, Zemanov hovorca Jiří Ovčáček očakáva, že sa kancelária prezidenta republiky voči nemu odvolá. 

    Prezident sa dnes na súd nedostavil. Neprišiel tam ani jeho hovorca Ovčáček ani hradný kancelár Vratislav Mynář. Pražský hrad zastupoval na pojednávaní hradný právnik Marek Nespala, ktorý povedal, že prezidentská kancelária nemôže niesť zodpovednosť za to, čo povie prezident. Poukázal na to, že Zeman si pripravuje svoje vyjadrenia sám a často hovorí bez papiera. 

    Prezident o Peroutkovi hovoril vlani na pražskej konferencii k výročiu oslobodenia koncentračného tábora Auschwitz. Povedal tam, že “jeden z najväčších českých novinárov Ferdinand Peroutka zverejnil v prestížnom časopise Přítomnost článok s titulkom 'Hitler je gentleman'. Ten istý novinár po mníchovskej dohode napísal: 'Ak nemôžeme spievať s anjelmi, musíme vyť s vlkmi.'” Hovoril to v súvislosti so zlyhaním intelektuálov v období nástupu nacizmu, dodal Český rozhlas. 

    - Reklama -