Hamás trpí paranojou. Najprv svojho člena obvinil z krádeže. Potom z homosexuality. Mučili ho a potom…

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Mladý 34-ročný muž bol obvinený z morálnych hanebností, čiže homosexuality a sprenevery. Hovorí sa, že pred smrťou si klincom na telo vyrezal nápis „zulum“, ktorý v preklade znamená nespravodlivo obvinený.

    Mahmoud Ishtiwi sa k Hamásu pripojil, keď mal 19 rokov, a rýchlo sa stal jedným z vedúcich bojovníkov v Gaze. Počas vojny s Izraelom mal na starosti 1 000 bojovníkov a rozsiahlu sieť podzemných tunelov. V januári 2015 na neho padli podozrenia, že si nechal peniaze, ktoré boli určené pre jeho jednotku. Podľa jeho príbuzných sa k zadržiavaniu peňazí priznal. Vyšetrovateľom sa rýchle priznanie zdalo byť podozrivé, a tak sa začala „nekonečná telenovela, plná mučenia,“ povedala sestra popraveného.

    Počas vyšetrovania sa objavil muž, ktorý tvrdil, že s Ishtiwim mal sex. Muž sa vyjadril, že peniaze obvinený používal na platenie mužom za sex alebo za to, aby boli ticho. Padlo aj podozrenie, že izraelská tajná služba vedela o jeho homosexualite a na základe vydierania si z neho urobili donášača.

    Rodina zosnulého bojovníka patrila k elite hnutia Hamás a počas vojny u seba skrývala lídrov organizácie, po ktorých pátral Izrael. Matka odsúdeného týmto lídrom dokonca poslala videopozdrav, v ktorom ich v slzách prosí, aby prepustili jej syna. Jej žiadosť však ignorovali.

    Všetky obvinenia boli podľa rodiny zavraždeného falošné. Sestry aj matka Ishtiwiho za neho viackrát lobovali u vedenia Hamásu, neskôr sa obrátili aj na rôzne ľudskoprávne organizácie. Zavraždený svojmu bratovi Hussanovi povedal, že ho dlhodobo mučili. Šesť týždňov po tom, ako ho vzali do väzby, Ishtiwiho dve manželky z návštevy vo väzení prepašovali odkaz, ktorý neskôr zverejnila organizácia Human Rights Watch. Stálo v ňom: „Skoro ma zabili. Priznal som sa k veciam, ktoré som v živote neurobil.“

    Minulý mesiac Ishtiwiho jeho spolubojovníci popravili tromi guľkami do hrude. O situácii v Gaze informoval New York Times.

    - Reklama -