Skupovanie rómskych hlasov sa stále deje, ale potichu, tvrdí predseda rómskej únie. A došlo aj na migrantov

    0
    Predseda Strany Rómskej únie na Slovensku František Tanko (Autor: Radka Turoňová)

    Predseda Strany Rómskej únie na Slovensku predstúpil pred novinárov sám. Vraj sem nechcel ťahať ľudí z východu Slovenska a takisto mal obavy, že polícia by mohla ich zhromaždenie zle vyhodnotiť. Vraj sa už v minulosti s podobnou negatívnou skúsenosťou stretol.

    Rómovia voliť pôjdu

    „Strana Rómskej únie na Slovensku podporuje všetkých rómskych kandidátov,“ vyhlásil, no nechcel konkretizovať ani stranu, ani meno. Rómovia zároveň vyzývajú vládu, aby rómsky problém neodsúvala na okraj spoločnosti. „Rómsky problém je tu niekoľko rokov a zatiaľ sa nenašla žiadna vláda, ktorá by systematicky začala riešiť tento problém,“ posťažoval si. Od novej vlády budú požadovať, aby sa úrad splnomocnenca vrátil pod sekciu úradu vlády, a nie pod rezort ministerstva vnútra.

    „Aj naši Rómovia pôjdu voliť, lebo situácia v týchto komunitách je veľmi zlá, najmä čo sa týka nezamestnanosti, a vláda, ktorá zvíťazí, by mala začať riešiť tento krok a hlavne zamestnanosť týchto občanov,“ povedal s tým, že v poslednom čase pobehal takmer celé Slovensko, preto môže konštatovať, že občania tejto krajiny sú v zúfalom stave. Je to najmä pre hladové doliny a zlá situácia je aj v rómskych komunitách. „Veľa peňazí sa preinvestovalo na riešenie tejto problematiky, ale žiadny efekt z toho nebol,“ kritizoval. Obul sa aj do mimovládnych organizácií, ktoré sa podľa neho na tomto probléme priživujú.

    Keď to pukne, bude problém

    Na otázku, či zaregistroval skupovanie rómskych hlasov v osadách pred parlamentnými voľbami, tajomne odvetil, že „všetko sa deje v tichosti, lebo strany, ktoré ovplyvňujú Rómov, sa už poučili z minulosti, že keď to pukne, bude z toho problém“. Skonštatoval však, že Rómovia sú ovplyvňovaní a ľudia im hovoria, koho majú voliť. A motiváciou nie sú len financie. Vraj sa im aj vyhrážajú, že ak nebudú voliť danú stranu, tak nebudú môcť nastúpiť na aktivačné práce. Konkretizovať to však nechcel, vraj si počká na voľby a potom sa k tomu vyjadrí.

    Na adresu migrantov skritizoval, že sa radšej postaráme o cudzích ako o svojich. „Predovšetkým by mal byť náš občan,“ myslí si. Dodal aj, že sa treba hlavne pozrieť na východné Slovensko a na to, v akom katastrofálnom stave tam ľudia žijú. Pripomenul aj blížiace sa slovenské predsedníctvo v EÚ. Podľa neho bude hanbou, ak budú Rómovia demonštrovať proti vysokej nezamestnanosti.

    Vyjadril sa aj k rómskemu splnomocnencovi Petrovi Pollákovi. „Ja netvrdím, že všetko Peter Pollák urobil zle. Očakávali sme od pána Polláka väčšiu solidaritu a spoluprácu s mimovládnymi organizáciami,“ neodpustil si štipľavú poznámku.

    - Reklama -