Vtip? Nie, pravdivá správa z Ukrajiny

    0
    Arsenij Jaceňuk, bývalý predseda vlády Ukrajiny (Autor: SITA)

    Vláda zaviedla v rámci etického kódexu dodatok o „lojalite štátnych úradníkov“. Pri nedodržiavaní pravidiel môže úradník čeliť disciplinárnemu konaniu. „Vláda sa rozhodla zaviesť štandardy etického správania pre úradníkov, aby tak obnovila dôveru verejnosti v prácu štátnych orgánov a funkcionárov,“ píše sa vo vyhláške zverejnenej na internetových stránkach vlády. V praxi to znamená, že by sa mali úradníci zdržať akejkoľvek verejnej kritiky práce štátnych inštitúcií či svojich kolegov zo štátnej správy.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU

    Vedúca jedného z oddelenia na ministerstve hospodárstva Olena Minitchová vo svojom kritickom komentári na Facebooku uviedla, že nové pravidlá boli navrhnuté a prijaté bezodkladne z dôvodu tvrdenia bývalého ministra rezortu Aivarasa Abromavičiusa, ktorý ako jeden z dôvodov svojej rezignácie uvádzal korupčné praktiky štátu. „Prijatý dokument zodpovedá najlepším tradíciám z čias Stalina a Beriju,“ poukázala Minitchová na nezmyselnosť prijatého dokumentu s odkazom na niekdajších predstaviteľov represívneho sovietskeho systému.

    Iní štátni úradníci sa prijatým opatreniam vlády neskrývane vysmievajú. „Som lojálny zamestnanec štátu a som neskonale nadšený prácou štátnych orgánov aj všetkých ich úradníkov,“ vyjadril sa v ironickom duchu vysoký úradník ministerstva zahraničia Dmytro Kuleba na Twitteri. Ako poukazuje Reuters, budúcnosť súčasnej vlády je značne neistá. Pred štrnástimi dňami sa fakticky rozpadla vládna koalícia, keď ju opustili strany Svojpomoc a Vlasť. Bez účasti ich poslancov už nemá vláda potrebnú väčšinu. Obľuba premiéra Jaceňuka sa prepadla pod jedno percento a Medzinárodný menový fond už naznačil, že Jaceňukovi sa tak ťažko podarí získať podporu v parlamente pre ďalšie reformy.

    - Reklama -