Novodobé otrokyne v Ázii. Imigrantky zneužívajú na všetko možné od upratovania až po sex

    0
    Plačúca žena. Ilustračné foto (Autor: SITA)

    Mladé imigrantky, ktoré do cestujú za prácou do Hongkongu, Singapuru, Thajska či iných ázijských krajín, sa stávajú obeťami zneužívania. Pracovné agentúry im od začiatku klamú a ponúkajú výhodnú prácu, mzdu aj ubytovanie. Po príchode do vysnenej krajiny však ženám oznámia, že sú im dlžné stovky dolárov a zoberú im všetky doklady. Imigrantky sú nútené pracovať bez mzdy a zamestnávatelia obmedzujú ich osobnú slobodu. Okrem toho, 70 percent zo 4100 opýtaných žien dlhodobo fyzicky, psychicky aj sexuálne zneužívali.

    „Nikdy by sme nečakali, že tento problém sa rozšíri až tak masovo, ako je to v súčasnosti,“ povedal Jacob Townsend, riaditeľ medzinárodnej organizácie Farsight, ktorá medzi modernými otrokyňami robila prieskum.

    Zneužívané ženy organizácia hľadala na Filipínach, v Indonézii, Singapure a Hongkongu. Podľa ich výpočtov mohlo byť takýmto spôsobom zneužitých dva až päť miliónov ľudí.

    Priekupníkom s modernými otrokyňami hrá do karát aj fakt, že v Indonézii a na Filipínach sa odchod žien za prácou do zahraničia stal tradíciou.

    „Nie všetci od nás emigrovali pre ekonomické problémy. Veľa mojich priateľov, vrátane mňa, odišlo z dôvodu spoločenského nátlaku,“ hovorí 24-ročná žena z Jávy a dodáva. „Rodina, ktorej dcéra neemigrovala za prácou, je u nás považovaná za divnú.“

    Podľa prieskumov je v súčasnosti na svete 21 miliónov obetí nútenej práce, z toho sa takmer 12 miliónov nachádza vo východnej Ázii. O prípade informovali news.trust.

    - Reklama -