Američania chytili Islamský štát pod krk. Zajali vysokopostaveného militanta

    0
    Americká vlajka. (Autor: pixabay.com)

    Elitné jednotky Delta force zajali popredného a vysokopostaveného agenta Islamského štátu na území Iraku. Americká armáda očakáva, že po tomto „úlovku“ by mali v budúcich mesiacoch prísť postupne aj ďalšie. Spojené štáty tiež tvrdia, že bojovníkov zo strany militantov už v minulosti zajali viacerých, ale nikdy nikoho podobného postavenia. Tiež tvrdia, že je to zásadný postup či zlomový bod v boji proti fundamentalistom.

    Američania bombardujú územia teroristov už dlhšie a počas neho malo prísť o život už množstvo členov IS. No len nedávno, pred pár týždňami, do Iraku prišla americká pozemná jednotka pozostávajúca z členov Delta force.

    Odborníci z amerického ministerstva obrany prehlásili, že špeciálne jednotky mali zaistiť bezpečnosť niektorých obydlí a spojiť sa s irackými a kurdskými silami. Oficiálne zdroje zatiaľ neprezradili totožnosť zadržaného, no informovali, že ho podrobili výsluchu v severoirackom meste Erbil. Po ňom by ho mali vydať irackým a kurdským úradom. O problematike informoval portál The New York Times.

    - Reklama -