Prepustia takmer dva milióny ľudí, ale bez práce nezostanú. Čítajte, aké ambiciózne plány má Peking na nasledujúce dva roky

    0
    Čínska vojenská prehliadka (Autor: SITA)

    Podľa odhadov agentúry Bloomberg sa pokles oceliarskeho a uhoľného priemyslu podpíše na skutočne masovom prepúšťaní ľudí z týchto priemyselných odvetví. Len v oblasti ťažby uhlia má prísť o prácu údajne až milión 300-tisíc Číňanov a v oceliarskom priemysle budú musieť prepustiť približne pol milióna ľudí. Dokopy príde o prácu asi milión 800-tisíc ľudí zamestnaných v štátnych firmách.

    Prepúšťanie je súčasťou vládnych opatrení, ktoré majú znížiť prezamestnanosť v niektorých odvetviach štátom riadeného hospodárstva. O ráznych škrtoch v počte zamestnancov spomínaných sektorov informovalo na svojich webových stránkach čínske ministerstvo ľudských zdrojov a sociálneho zabezpečenia.

    Celosvetový problém

    Masívne prepúšťanie zamestnancov oceliarskeho a uhoľného priemyslu sa však neprejaví negatívne len v Číne, ale aj v globálnom meradle. Práve Peking je totiž najväčším producentom ocele a uhlia na svete, ale snaží sa od týchto priemyselných odvetví oslobodiť svoju ekonomiku, ktorú sa vláda pokúša preorientovať skôr na cestu spotrebiteľského rastu a znižovania znečistenia.

    Čínska vláda vytvorila fond v hodnote vyše 15 miliárd 300 miliónov dolárov, z ktorého chce v nasledujúcich dvoch rokoch financovať reštrukturalizáciu hospodárstva. Jej súčasťou sú aj plány na preškolenie státisícov zamestnancov, ktorí reformami prídu o prácu v priemysle a budú sa musieť uplatniť v inom odbore.

    Celý článok si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -