Som divoká karta KDH, priznáva Eva Grey. Prečo sa Slovenka roka 2015 rozhodla pre politiku?

0
Eva Grey (Autor: Archív E. G.)

Prečo idete do politiky?

Som človek, ktorý nemá rád iba kritizovanie, ale chcem veci meniť k lepšiemu. Pri svojej práci a aktivitách v treťom sektore som zistila, že niektoré veci sú zákonmi zle nastavené. Prijala som ponuku ísť do miestneho zastupiteľstva, no tam som zistila, že miestni poslanci majú obmedzené možnosti, najmä ak s nimi nespolupracuje starosta. Napríklad zákon o hazardných hrách alebo stavebný zákon možno zmeniť len v parlamente.

Čo bude mať Slovensko alebo volič z toho, ak vy budete sedieť v parlamente?

Ako lekárka a profesorka sociálnej práce budem iniciovať a podporovať zmeny vedúce k vyššej kvalite školstva, zdravotníctva a sociálnej práce. Mojou srdcovou záležitosťou je opatrovanie starých a postihnutých. Chcem pomôcť rodinám, ktoré sa o svojich blízkych starajú doma. Zlepšiť podmienky pre domácich opatrovateľov vrátane ich dôchodkového zabezpečenia. Podporovať domácu paliatívnu starostlivosť pre pacientov s pokročilým onkologickým alebo iným ochorením, aby sa chorý i jeho rodina mohli spoľahnúť na odbornú pomoc.

Ako ste sa dostali na kandidátku?

Podporu som dostala od miestneho klubu KDH v Karlovej Vsi a predsedníctvo hnutia ma posunulo na 18. miesto. Som ich „divoká karta“.

Ak sa stanete poslankyňou, na akú oblasť sa budete zameriavať?

Najbližšie sú mi zdravotníctvo, sociálna práca a ich prepojenie. Ako Slovenka roka 2015 v kategórii Vzdelávanie a podpora mladých talentov a mama štyroch študentov mám prehľad o problematike školstva a vedy.

Prečo by mal volič dať krúžok vám a nie niekomu inému?

Na svojej webovej stránke predstavujem svoje doterajšie aktivity – vedenie Ústavu sociálnej práce na Vysokej škole zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety, prednáškovú a publikačnú činnosť v oblasti etiky, sociálnej práce a zdravotníctva, dobrovoľnícke aktivity v poradni Alexis pre tehotné ženy a dievčatá, účasť v petičnom výbore referenda na ochranu rodiny, prácu v Miestnom zastupiteľstve v Karlovej Vsi a ďalšie. Verím, že to, čo mám za sebou, a môj program ľudí oslovia.

S kým z kandidátky máte najlepšie vzťahy?

Na kandidátke KDH je veľa vzácnych osobností – odborníkov v rôznych oblastiach. Zvlášť blízki sú mi mladí a priatelia z Aliancie za rodinu.

Priznáte svoj majetok? Ste vlastníkom nejakých firiem, nehnuteľností alebo akcií? Čo konkrétne a v akej hodnote vlastníte?

Nemám s tým problém. Vlastním byt v Bratislave, auto a stavebné sporenie. V zásuvke mám akcie z kupónovej privatizácie. (smiech)

Podnikáte v rodinnej firme?

Nie.

Prezradíte, z akých pomerov pochádzate?

Môj otec vyštudoval jadrovú fyziku a neskôr patril k prvým vedcom v oblasti informatiky. Mama je poľnohospodárska inžinierka, neskôr si urobila druhú vysokú školu – knihovedu, a pracovala v SAV. Mám tri sestry.

Čo považujete za svoj najväčší životný úspech?

Najcennejšou je pre mňa moja rodina. Kvôli deťom som odišla zo zdravotníctva do školstva, kde sa mi darí. Za svoj úspech však vďačím pomoci manžela, mojich rodičov i sestier.

A naopak, čo bolo vaším najväčším neúspechom? Resp. čo vás najviac mrzí?

Snažím sa veci akceptovať také, aké sú. Verím, že aj zdanlivo negatívne situácie môžu mať svoj pozitívny význam.

Ktorý politik Slovensku najviac škodí?

Ten, ktorý medzi ľuďmi šíri strach a nenávisť.

Ktorý slovenský politik je najužitočnejší?

Anna Záborská, ktorá obhajuje kresťanské hodnoty v Európe.

Ste novou tvárou politickej strany KDH. Čím je vám blízky jej volebný program?

KDH má jeden z najlepších ekonomických programov, ako ho vyhodnotil INESS. Chce vrátiť dôstojnosť a sebestačnosť rodinám podporou rodinného podnikania a solidarity medzi mladými a starými. Napríklad znížením odvodov pracujúcich rodičov s deťmi, možnosťou poukázať časť dane svojim starým rodičom. KDH je hnutie, ktoré chráni kresťanské hodnoty.

S kým zo strany sa poznáte osobne a aké máte vzťahy?

Poznám mnoho ľudí z KDH v Bratislave a počas ciest po Slovensku som sa zoznámila s ďalšími vzácnymi ľuďmi zo všetkých regiónov. S kandidátmi na poslancov i radovými členmi hnutia. S mnohými mám veľmi srdečné vzťahy a vážim si ich.

KDH prešlo od vzniku počas svojho vývoja búrlivými obdobiami. Ako hodnotíte personálne výmeny a rozkoly v strane?

V minulosti som nebola v centre diania hnutia, o historických veciach nemám informácie z prvej ruky.

Mnoho kresťanov je na kandidátkach rôznych ďalších politických strán. Ako si to vysvetľujete?

Myslím si, že médiá nedávajú dostatočný priestor kresťansky orientovaným politikom, aby predstavili svoje dobré nápady. Kresťania sú nároční voliči, a tak majú pocit, že KDH neurobilo dosť. No z opozície sa dá máločo presadiť.

Pred referendom Aliancie za rodinu ste otvorene deklarovali: Na referendum pôjdem preto, lebo chcem, aby rodičia mohli rozhodovať o vzdelávaní svojich detí a neboli za to trestaní. Preto pôjdem 7. 2. a budem hlasovať 3x Áno. Prvé dve otázky sa týkali práv homosexuálov – aký k nim máte postoj?

Ľudí s príťažlivosťou k rovnakému pohlaviu mám rovnako rada ako heterosexuálov. Zvlášť obdivujem tých, ktorí dokážu žiť čisto. No som presvedčená, že spoločnosť musí chrániť najlepší záujem dieťaťa – jeho právo na otca a mamu.

Referendum však bolo nakoniec neplatné a z peňazí daňových poplatníkov naň bolo vynaložených šesť miliónov eur, a ozývali sa aj negatívne hlasy, že to boli zbytočne vyhodené peniaze…

Referendum malo podobnú účasť ako voľby do vyšších územných celkov (20 %) a nikto nespochybňuje legitimitu županov. Eurovolieb sa zúčastnilo iba 13 % a nikto neodvoláva europoslancov. Vo všetkých ostatných voľbách rozhodujú tí, ktorým na veci záleží a idú voliť. Deväťdesiat percent tých, ktorí hlasovali v referende, bolo za ochranu detí a manželstva. Aj vďaka podpisom zozbieraným pod petíciou za referendum sa podarilo zakotviť ochranu manželstva do ústavy. To má pre mnohých Slovákov väčšiu hodnotu ako necelý kilometer diaľnic.

Ste „pro-life“ aktivistkou. Aké činnosti vykonávate, aby ste podporili princípy tradičnej rodiny?

Som presvedčená, že zákony majú chrániť prirodzenú rodinu. Psychologické i sociologické výskumy ukazujú, že najspokojnejšie deti sú v rodine s otcom a mamou, ktorí sú zosobášení. Manželstvo zároveň chráni najmä ženu i deti pred chudobou v prípade rozchodu partnerov. V rámci sociálnej práce pomáham skôr tam, kde prirodzená rodina zlyhala. Na Slovensku chýba štátna podpora manželských poradní, ktoré by pomáhali manželom pri riešení problémov. Zvlášť náročná je situácia rodičov s postihnutým dieťaťom, ktorí potrebujú osobitnú pomoc, aby sa rodina nerozpadla.

V minulosti na Slovensku zarezonovala kampaň Európskeho centra pre bioetickú reformu (ECBR) a občianskeho združenia Pastor Bonus proti interrupciám, ktorá sugestívne zobrazovala vraždu nenarodeného dieťaťa…

Ja pri svojich prednáškach používam obrázky živých nenarodených detí. Kampaň, ktorú spomínate, ukazovala ľuďom, aká strašná je realita potratu.

Po štúdiách ste pracovali na Národnom onkologickom ústave a následne po materskej dovolenke ste pôsobili v školstve. Prečo ste sa rozhodli pre túto zmenu?

Rozhodla som sa tak kvôli deťom. Pôvodne som si myslela, že sa k medicíne vrátim, keď budú deti staršie, no práca v školstve sa mi zapáčila.

Pôsobíte ako vedúca Ústavu sociálnej práce a prorektorka pre zahraničné vzťahy na Vysokej škole zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety v Bratislave. Napĺňa vás táto práca?

Najviac ma napĺňa učenie – diskusie so študentmi a kolegami. A tiež to, že mám v náplni práce učiť sa stále niečo nové.

Vyjadrili ste podporu aj štrajku učiteľov. Čo vás k tomu viedlo?

Podmienky v slovenskom školstve zaostávajú za okolitými krajinami. Ak chceme mať kvalitných učiteľov a spokojných žiakov, musíme to zmeniť. Nielen platy učiteľov, ale aj vybavenie škôl učebnicami a pomôckami. A programy vzdelávania nastaviť dlhodobo, aby sa nemenili s príchodom každého nového ministra. Vysoké školy budujú na tom, čo do študentov vložia základné a stredné školy. Od ich kvality sa zas odvíja zamestnateľnosť mladých ľudí.

Okrem učiteľov štrajkovali aj zdravotné sestry. Nie je to minimálne zvláštne, že pár týždňov pred voľbami sa rozhodli štrajkovať aj učitelia, aj zdravotné sestry? Myslíte si, že to bola aj politická záležitosť?

Ak súčasná vláda sestrám a učiteľom nesplnila to, čo im sľúbila, dokedy mali čakať?

Keď sme už pri zdravotníctve – jedna z veľkých reforiem sa udiala za éry, keď bol ministrom zdravotníctva pán Zajac. Ako túto reformu hodnotíte?

Táto reforma komplexne riešila situáciu v zdravotníctve vrátane viacerých zákonov, ktoré na seba logicky nadväzovali. Nie všetky veci boli dotiahnuté do úspešného konca, no nič lepšie sa nepodarilo žiadnemu inému ministrovi zdravotníctva. Niektorí na to nemali dosť času, iní odvahy.

Stali ste sa Slovenkou roka za rok 2015 v kategórii vzdelávania a podpory mladých talentov. Aké sú vaše aktivity v tejto oblasti?

Učím na VŠ ZaSP sv. Alžbety, prednášam doma i v zahraničí. Školím študentov a vediem Ústav sociálnej práce. Práve teraz podávam návrh na ocenenie Vedkyňa roka našej mladej kolegyne Nade Kulkovej.

Osobne ste sa poznali s nedávno zosnulým Antonom Srholcom. Čo pre vás ako človek znamenal?

Bol to človek s otvoreným srdcom pre každého. Vyžarovala z neho láska a prijatie. Bol priateľom môjho otca a rodinným priateľom. Som krstnou mamou ukrajinského dievčatka, ktoré pred rokmi tajne pokrstil na Slovensku.

Ako vládna delegátka ste zastupovali Slovensko na medzinárodných konferenciách OSN v New Yorku a Pekingu. Čo vám tieto skúsenosti dali?

Tam som pochopila, že presadzovanie radikálnej rodovej ideológie škodí ženám v krajinách tretieho sveta. Pre kontroverzné sexuálne a reprodukčné práva si k záverečnému dokumentu uplatnilo výhrady 60 krajín, čím sa oslabila jeho váha aj v oblasti práv žien samostatne rozhodovať o svojom štúdiu, zamestnaní, práva žien vlastniť a dediť majetok a ďalších prepotrebných vecí.

V rámci kampane sa stretávate aj s ľuďmi. Aké názory vyjadrujú? Nemáte pocit, že ľudia sú z politikov sklamaní?

Áno. Mnohí sú sklamaní zo súčasnej vlády. A práve preto treba ísť 5. marca voliť.

 

Prof. MUDr. Eva Grey, PhD., rodená Hlaváčová, lekárka, vysokoškolská profesorka, vydatá, má 4 deti. Vyštudovala medicínu na Lekárskej fakulte Univerzity Komenského. Ako mladá lekárka pracovala v Národnom onkologickom ústave. Po materskej dovolenke prešla do školstva.

Učí študentov vo Vysokej škole zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety. Zaoberá sa problematikou etiky, zdravotníctva a sociálnej práce. Ako vládna delegátka Slovensko zastupovala na medzinárodných konferenciách OSN v New Yorku a Pekingu. Aktívne sa podieľa na praktických projektoch zameraných na ochranu života – poradňa Alexis. Je v petičnom výbore Aliancie za rodinu.

- Reklama -