Katastrofický severský scenár. Nórsku hrozí ďalšia vlna utečencov, nie je na to pripravené

    0
    Imigranti na nórskej hranici (Autor: SITA)

    O pravdepodobnosti ďalšej vlny utečencov, ktorí prídu v priebehu niekoľkých mesiacov cez spomínaný hraničný priechod, informovala nórska mutácia servera The Local s odvolaním sa na interné oznámenie ministerstva zahraničných vecí.

    Pokoj pred búrkou?

    Hoci sa zdalo, že spomalenie spôsobené odmietaním žiadateľov o azyl, ktorí mohli ostať legálne v Rusku, zabralo, teraz sa ukazuje, že to môže byť len takzvaný pokoj pred búrkou. Podľa dokumentu je totiž možné, že počas nasledujúcich šiestich mesiacov zasiahne Európu „dokonalá politická búrka“. To so sebou, prirodzene, prinesie vzrastajúcu aktivitu na arktickej hranici Nórska. Ako už PL.sk informovali, predovšetkým sýrski utečenci prúdili do Nórska z Ruska cez hraničný priechod, kadiaľ nie je dovolené prejsť pešo. Preto mráz-nemráz, nasadli na bicykle a prešli ho takýmto spôsobom. Nahnevaní Nóri však takýchto azylantov nechceli, a preto ich plánovali poslať do Ruska presne tak, ako prišli – na bicykloch. Rusi ale nadšení neboli, utečencov si teda Oslo s Moskvou pohadzujú ako horúci zemiak.

    Dôvodom, pre ktorý sa má situácia nielen v rámci spomínaného priechodu zhoršiť, je aj uzavretie balkánskych ciest. „Dynamickosť kontinentu a uzavretie balkánskych trás môžu viesť v nasledujúcich mesiacoch k zvýšeniu tlaku na Storskog alebo Fínsko a Pobaltie,“ informuje dokument. Mentalita Nórska vraj nie je pripravená na plnú závažnosť migračnej krízy. To sa týka aj ďalšieho dosahu v oblasti rozpočtu či politiky. „To môže byť ťažké, ak sa má zabrániť vyššej nezamestnanosti či zvýšeným nákladom na sociálnu starostlivosť v roku 2017,“ varuje dokument, ktorý tak údajne maľuje katastrofický scenár súčasného stavu v Európe, ktorý odkazuje na politickú polarizáciu a posilnenie extrémnych síl. Problémom je aj rozkol medzi severom a juhom, východom a západom, prípadne nacionalistická a antiúnijná politika vlád kľúčových krajín východnej Európy.

    Interný dokument sa zmienil aj o možnej teroristickej hrozbe. Nové teroristické útoky sú vraj pravdepodobné, okrem toho utečenecká kríza narazí na svoje limity. Tento dokument však vraj nebol ešte schválený a minister zahraničia Borge Brende sa odmietol k jeho obsahu vyjadriť.

    - Reklama -