Saudská Arábia odsúdila muža na 10 rokov väzenia a 2 000 rán bičom. Na Twitter napísal, že..

    0
    Saudský princ Majed bin Abdullah bin Abdulaziz Al Saudí (Autor: SITA)

     V Saudskej Arábii 28-ročný muž verejne vyhlásil, že je ateista, a svoje slová odmietol odvolať. Muž ďalej na sociálnu sieť napísal, že prejaviť svoje názory a vieru je jeho právom, ktoré len využíva. Meno muža nebolo zverejnené.

    Náboženská polícia našla na jeho účte viac ako 600 tweetov, ktoré popierajú existenciu Boha či zosmiešňujú Korán. Mladý ateista si okrem väzenia a bitky vyslúžil ešte aj pokutu vo výške 20-tisíc rialov, v prepočte asi 5-tisíc eur.

    V roku 2014 saudskoarabský kráľ Abdullah predstavil sériu zákonov, podľa ktorých sú všetci ateisti považovaní za teroristov. Podľa kráľa je potrebné zamedziť akémukoľvek konaniu, ktoré by mohlo ohroziť verejný poriadok alebo by spochybňovalo islamské náboženstvo, na ktorom je krajina postavená.

    Joe Stork z Human Rights Watch,  ktorý dozerá na dodržiavanie ľudských práv na Strednom východe a v severnej Afrike, hovorí: „Saudskoarabskí predstavitelia nikdy netolerovali kritiku svojej politiky, ale tieto zákony zmenia každý pokus o kritické vyjadrenie na terorizmus.“ O situácii informoval Independent.

    - Reklama -