VOĽBY 2016, KOMU DAŤ HLAS? Hladové doliny, mladé rodiny s deťmi či zdravotne postihnutí. Čo z tohto sú priority budúcej vlády? PL.sk sa za vás pýtali politikov

    0
    Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (Autor: SITA)

    Smer-SD

    Ľubica Končalová (hovorkyňa): V oblasti práce, sociálnych vecí a rodiny sa zameriame na pokračovanie v zlepšovaní sociálnej situácie rodín, seniorov, mladých ľudí, ako aj zdravotne postihnutých. V prvom rade musí byť prioritou nadviazanie na trend výrazného znižovania nezamestnanosti s dôrazom na boj s dlhodobou nezamestnanosťou a nezamestnanosťou mladých či absolventov. Sústredíme sa aj na podporu viacnásobne znevýhodnených nezamestnaných v hladových dolinách, najmä koncentráciou na sociálnu ekonomiku, resp. inkluzívne zamestnávanie, na dokončenie systémových zmien financovania sociálnych služieb či vyššie ohodnotenie opatrovania zdravotne ťažko postihnutých ľudí.

    V oblasti politiky zamestnanosti a podpory mladých rodín s deťmi ihneď začneme s realizáciou tretieho balíčka opatrení v hodnote jednej miliardy eur. Plánovaný vznik 100-tisíc nových pracovných miest v nasledujúcich rokoch považujeme za absolútne reálny. Veď práve cielenými opatreniami politiky zamestnanosti pribudlo za súčasnej vlády 130-tisíc novovytvorených riadnych pracovných miest. V praxi už fungujú aj nové projekty na podporu zamestnávania mladých, ľudí nad 50 rokov alebo dlhodobo nezamestnaných. Na tieto projekty by malo ísť z OP Ľudské zdroje celkovo takmer 300 miliónov eur. Očakávame, že by mali pomôcť zamestnať sa 90-tisícom uchádzačov o zamestnanie.

    Dôležitým krokom bude zvýšenie minimálnej mzdy, deklarujeme jej postupné zvyšovanie na výšku 500 eur aj s ohľadom na rast produktivity práce, čím zabezpečíme zvýšenie spotreby domácností aj ďalšie zlepšenie ekonomickej a sociálnej situácie občanov. V oblasti priamej podpory rodín máme okrem riešenia problému ich bývania záujem zvýšiť materskú dávku o ďalších 5 percent. V súčasnosti sme ju zvýšili na 70 percent príjmu denného vymeriavacieho základu. Týmto krokom sa mamička tesne priblíži k 100 percentám čistého príjmu, ktorý mala pred materskou dovolenkou. Zároveň nastal čas aj na skoré prehodnotenie výšky rodičovského príspevku. Najmä pre rodičov, ktorí pracujú a rodičovstvo tak pre nich znamená dočasnú stratu príjmu zo zamestnania.

    Chceme zabezpečiť aj viac peňazí pre opatrovateľov postihnutých detí a dôchodcov, ako aj zdvojnásobenie vianočného príspevku pre ešte širšie skupiny seniorov. V treťom sociálnom balíčku sme deklarovali jeho zdvojnásobenie na cca 200 eur. Našou stratégiou je ale transformácia vianočného príspevku na trinásty dôchodok pre všetkých, nielen seniorov s nízkymi dôchodkami. Zároveň v tejto oblasti plánujeme naďalej sledovať a podporovať udržateľnosť dôchodkového systému a ešte viac zatraktívniť dobrovoľné sporenie prostredníctvom 3. piliera, ktoré zrušila predchádzajúca vláda. V prípade pokračovania výrazne vyššieho rastu miezd v porovnaní s ukazovateľom inflácie bude potrebné aj prehodnotenie súčasného modelu valorizácie dôchodkov.

    V oblasti sociálnej pomoci pre fyzické osoby s ŤZP budeme presadzovať aj riešenie otázky peňažného príspevku na opatrovanie. Plánujeme zvýšiť základnú výšku na opatrovanie z 220,52 eura na 247,62 eura mesačne. Zvýšime aj hranicu ochrany príjmu fyzickej osoby s ŤZP z 1,4-násobku sumy životného minima na 1,7-násobok. To prinesie opatrovateľovi ročne zvýšený príjem až do 1 000 eur. Treba aj zlepšiť systém a ponuku zamestnávania ľudí s ŤZP v spolupráci s ich reprezentatívnymi organizáciami.

    Prostredníctvom zvyšovania finančných prostriedkov do verejných, ako aj neverných zariadení sociálnych služieb aj v budúcich rokoch vytvoríme podmienky pre rast dostupných kapacít aj kvality služieb. Ďalšie dofinancovanie budeme vyžadovať aj od kompetentných samospráv, ministerstvo financií im už v tomto období k tomu vytvorilo všetky podmienky. Kľúčovou zmenou k objektívnosti financovania bude pripravovaný model dotácií podľa konkrétneho stupňa odkázanosti klienta. Napokon od roku 2012 už došlo k historicky najvýraznejšiemu navýšeniu výdavkov za sociálne služby zo štátneho rozpočtu z 38 miliónov eur na viac ako 90 miliónov eur pre rok 2016. V tomto trende budeme pokračovať.

    #SIEŤ

    Simona Petrík (vedúca pracovnej skupiny pre podporu rodiny a žien): Sieť zavedie garanciu miesta v škôlke už pre deti od 3 rokov. Pokiaľ obec neposkytne miesto pre dieťa od 3 rokov ihneď po voľbách 2016, rodičia získajú kompenzáciu od obce vo výške rodičovského príspevku. Zjednodušíme vyhlášku o materských školách tak, aby mohli mať škôlky flexibilnejší čas starostlivosti o deti, ktorý bude prispôsobený časovým možnostiam pracujúcich rodičov.

    Nahradíme spleť administratívne ťažko dostupných príspevkov pre rodičov s malými deťmi jedným rodičovským kontom, ktoré im umožní flexibilne a bez administratívnej záťaže získať financie pre svoju rodinu. Každé dieťa bude mať pred narodením potomka na konte jednotnú sumu 12 000 eur, z ktorej si pracujúci rodičia budú môcť vyberať podľa svojich aktuálnych potrieb, ale s takými obmedzeniami, ktoré zabránia zneužívaniu. Sieť presadí zníženie daní pre rodiny, ktoré štvorčlennej rodine s dvoma deťmi prinesie ročne 500 eur. Zrealizujeme ho zvýšením daňového bonusu o 120 eur na dieťa a nezdaniteľného základu na každého dospelého o 680 eur.

    Zavedieme opatrenia, ktoré pomôžu pracujúcim rodičom zosúladiť prácu a rodinu – zdieľaná OČR; drobná forma zárobkov oslobodená od daní a odvodov pre rodičov malých detí; práca z domu atď. Zavedie tzv. mikropodnikanie a mikroprácu ako formy zárobku z drobnej príležitostnej činnosti vykonávanej v čase starostlivosti o dieťa do veku 6 rokov. Sieť sa zasadí o to, aby východiskovým pravidlom pri vstupe do manželstva bolo rovnocenné delenie sa o dôchodok medzi manželmi. Zariadime, aby slovenské pôrodnice zvýšili svoju úroveň a poskytli rodičkám služby v medzinárodných štandardoch. Prijmeme komplexné opatrenia pre boj s domácim násilím, zabezpečíme dostupné nájomné bývanie, a to zvýšením výstavby nájomných bytov a zlepšením podmienok pre širšie zapojenie neštátnych aktérov (cirkvi, neziskových organizácií a súkromníkov) a samospráv do procesu výstavby.

    Most-Híd

    Matej Kováč (hovorca): V našej sociálnej politike navrhujeme niekoľko opatrení na pomoc rodinám a mladým. Navrhujeme progresívny daňový bonus na deti, ktorý sa zvyšuje pri druhom a treťom dieťati. Taktiež sme za postupné zvyšovanie materskej dávky v súvislosti s celkovým rastom krajiny. Dôležité je však sústrediť sa aj na dostupnosť verejných služieb pre mladé rodiny, napr. jaslí či materských škôlok, ktorých je dnes nedostatok. Práve nedostatok miest v jasliach a materských školách je vážnym problémom, ktorý by mal štát v spolupráci so samosprávou aktívne riešiť. Dostupnosť jasiel a materských škôl by reálne pomohla mladým rodinám. Sociálny systém potrebuje vyššiu adresnosť, nie rozdávanie prostredníctvom sociálnych balíčkov. Potrebujeme sa zamerať na pomoc tým, ktorí to naozaj potrebujú.

    Druhou veľkou výzvou je zmena v dôchodkovom systéme v prvom aj druhom pilieri. Chceme posilniť a zatraktívniť druhý pilier tým, že umožníme sporiteľom čerpať si peniaze z vlastných účtov a zároveň zmeniť spôsob valorizácie dôchodkov. Nie je možné, aby sa dôchodky zvyšovali len o 1,9 eura, tak ako to nastavila súčasná vláda. Je spravodlivým očakávaním, aby práca pracujúcej populácie bola výrazne lepšie odmeňovaná ako životné minimum poskytované ľuďom odkázaným na štátnu sociálnu podporu. Práve preto sa podľa nás vyžaduje zvýšenie a udržanie rozdielu medzi maximálnou sociálnou dávkou a minimálnou mzdou.

    V takých prípadoch, keď sú členovia rodiny v hmotnej núdzi a jeden z nich sa legálne zamestná, treba ponechať ďalším členom rodiny dávku v hmotnej núdzi. Podporujeme, aby vyplatenie časti sociálnych­ dávok bolo spojené s vykonávaním verejnoprospešných prác. Po splnení tejto podmienky by sa poskytoval bonus (určité percento navyše), ktorý by bol motiváciou za ochotu poberateľov dávok vykonávať verejnoprospešné práce. Treba si však uvedomiť, že ani bonusový systém aktivačných prác nemôže nahradiť represívny boj s prácou načierno. Preto tieto politiky musia ísť ruka v ruke.


     
    Máme pripravený regionálny balíček, ktorý obsahuje sériu návrhov na zníženie nezamestnanosti, počnúc znížením daňovo-odvodového zaťaženia malých a stredných podnikateľov, zmenšením administratívnej záťaže, podporou domácich podnikateľov formou daňových úľav v prípade vytvárania nových pracovných miest, investičných stimulov na základe jasných pravidiel nárokovateľných pre každého. Pre dlhodobo nezamestnateľných máme vytvorené regionálne programy s priamou podporou vlády, ako ich zamestnať, jedným z príkladov môžu byť spracovateľské závody. Ďalším opatrením je zmena vo vzdelávaní, zavedenie praxe v školách a podpora odborných škôl, aby sme mali kvalifikovaných absolventov. Nezamestnanosť sa dá riešiť len systémovými krokmi.

    SNS

    Členovia odborného kabinetu pre sociálnu oblasť: Medzi ciele patrí zníženie miery nezamestnanosti/zvýšenie miery zamestnanosti najmä prostredníctvom rozvoja pôdohospodárstva, kúpeľníctva a cestovného ruchu, daňovým zvýhodňovaním investorov investujúcich v hladových dolinách a poskytovaním investičných stimulov, zmenou financovania školského systému či zriadením podnikateľských inkubátorov. Ďalej podporou projektov sociálneho podnikania, efektívnejším využívaním eurofondov a intenzívnejšou činnosťou ekonomickej diplomacie. Uskutočnenie odvodovej reformy nastavíme tak, aby sme docielili reálnu úroveň odvodov. Cieľom je zabezpečiť udržateľnosť dôchodkového systému, ako aj jeho spravodlivé nastavenie, vznik dôchodkového systému zameraného na dlhodobú starostlivosť o bezvládnych a starších občanov, zabezpečenie adekvátnych daňových a odvodových úľav v dôchodkových systémoch pre účastníkov a ich zamestnávateľov.

    Ďalej sú to zmena minimálnej mzdy, ktorá bude diferencovaná podľa odvetví, presadenie rozdielneho veku odchodu do dôchodku, ktorý zohľadní variabilitu viacerých faktorov (napr. náročnosť práce, pohlavie), prijatie nového valorizačného mechanizmu dôchodkových dávok, ktorý bude obsahovať nielen infláciu, ale aj tempo hospodárskeho rastu. Transformácia vianočného príspevku do dôchodkových dávok na mesačnej báze, zrovnoprávnenie financovania klientov verejných a neverejných poskytovateľov sociálnych služieb, podpora inklúzie osôb so zdravotným postihnutím na trh práce, zníženie chudoby prostredníctvom aktualizovanej konštrukcie životného minima, intenzívnejšia podpora odbornej pomoci rizikovým rodinám s deťmi, aby deti zotrvali v starostlivosti ich rodičov. Chceme zvýšiť koordináciu a zabezpečiť synergický efekt existujúcich nástrojov na riešenie znevýhodneného postavenia marginalizovaných komunít.

    KDH

    Nataša Žembová (hovorkyňa): Našu víziu na nasledujúce volebné obdobie sme zhrnuli do volebného programu, ktorý bol domácimi a zahraničnými analytikmi vyhlásený za jeden z najlepších – v oblasti ekonomiky, zdravotníctva, ale aj školstva a sociálnych vecí. Zhrnuli sme ho do 10 bodov pod názvom: Konkrétne kroky na 4 roky. Za najdôležitejšie priority považujeme nižšie dane pre pracujúcich a rodiny, viac nájomných bytov pre rodiny za výhodné ceny a možnosť skoršieho odchodu žien – matiek do dôchodku. Zahrnuté sú tam aj rodinné podniky, pravidlo 1 + 1 na 2 roky – pre zamestnávateľov, pravidlo tri groše, príspevok na pomoc tehotným ženám, doplatok za lieky maximálne 1 euro mesačne pre sociálne odkázaných seniorov a ZŤP atď. Tento volebný program sme zostavili tak, aby sa stal vládnym programom. Cieľom programu je Slovensko ako bezpečný domov pre spokojné rodiny.

    OĽaNO-NOVA

    Daniel Mitas (komunikácia s médiami): Hnutie OĽaNO-NOVA považuje podporu rodín za kľúčovú. Slovensko má jednu z najnižších pôrodností zo všetkých vyspelých krajín, každé druhé manželstvo sa rozpadá a najväčšie riziko chudoby leží práve na rodinách s deťmi. Chceme pomôcť rodinám a navrhujeme predĺžiť materskú dávku na jeden rok a na 100 percent predošlého príjmu. Zavedieme nárok každého dieťaťa od troch rokov na bezplatné miesto v škôlke. V prípade, ak nebude poskytnuté, rodičia získajú nárok na príspevok na starostlivosť o dieťa vo výške 280 eur za každý mesiac neposkytnutia služby. Zvýšime daňový bonus na dieťa na 500 eur.

    Chceme zaviesť hypotekárne prázdniny, aby rodič dieťaťa do troch rokov mohol požiadať svoju banku o plný odklad splátok hypotéky. Chceme podporiť výstavbu štartovacích nájomných bytov pre mladé rodiny, aby bývanie nebolo prekážkou k zakladaniu rodiny. Ako preventívne opatrenie navrhujeme obnoviť sieť bezplatných poradní, ktoré by pomáhali rodinám v kríze.

    V oblasti sociálnych služieb budeme presadzovať rovnaké podmienky pre verejných a neverejných poskytovateľov sociálnych služieb a zmenu spôsobu financovania sociálnej služby tak, aby príspevok v odkázanosti išiel za klientom. Za jeden z najzávažnejších problémov v tejto oblasti pokladáme tisícky žiadateľov o umiestnenie do verejných zariadení sociálnych služieb, s ktorými si samosprávy obcí a vyšších územných celkov nedokážu roky poradiť. Napriek neumiestneným žiadateľom však samosprávy nechcú objednávať sociálne služby u neverejných poskytovateľov alebo u obecných neziskových organizácií. Za svoju prioritu tiež považujeme zabezpečenie stabilnej starostlivosti pre zdravotne postihnutých. Opatrovateľovi ťažko zdravotne postihnutého príbuzného budeme garantovať príspevok vo výške minimálnej mzdy.

    SaS

    Jozef Mihál (tímlíder pre dane, odvody a dôchodky): Postavil by som tím z odborníkov, ako sú Vlado Ozimý, Martin Tužinský, Jana Motyčková, Iveta Matlovičová, Júlia Pšenková, Peter Furmaník, Marcela Macová a ďalší experti z praxe, a tento tím by čo najrýchlejšie pripravil návrh na zrušenie všetkých byrokratických nezmyslov, ktoré sa tu nakopili za posledné roky. Či už sú to nezmyselné pokuty podľa zákona o nelegálnom zamestnávaní, zbytočne komplikovaný kontrolný výkaz DPH a ďalšie nezmyselnosti v DPH, pracovná zdravotná služba, ochrana osobných údajov, transferové oceňovanie, alebo zbytočné štatistiky. To by okamžite pomohlo zlepšiť podnikateľské prostredie na Slovensku a štátny rozpočet by to nestálo ani cent.

    Z pohľadu ďalších zmien pôjde o zrušenie daňových licencií, zavedenie rovnej dane a jej zníženie na 15 percent, slobodu v odpisovej politike a uplatňovaní daňových strát z predchádzajúcich rokov, zrušenie minimálnych odvodov živnostníkov, zavedenie odvodového bonusu, poriadok v 1., 2. a 3. dôchodkovom pilieri či nový Zákonník práce.

    - Reklama -