Nešpehujte nás, špehujeme vás. Hra tajných služieb USA a Nemecka má pokračovanie

    0
    Angela Merkelová, predsedníčka vlády Nemecka (Autor: SITA)
    Pred necelými tromi rokmi sa objavili informácie o tom, že americká NSA má „napichnutý“ mobilný telefón nemeckej kancelárky a sleduje jej komunikáciu. Rovnako tak mala tajná služba sledovať aj ďalších vysokopostavených svetových politikov vrátane tých z krajín Európskej únie. 
     
    V tom istom čase, keď sa terčom amerických tajných služieb stala Angela Merkelová, robili nemecké rozviedky tiež svoju prácu. Podľa informácií týždenníka Sunday Times nemeckí agenti odpočúvali vysokopostavených diplomatov USA aj Veľkej Británie. Objavili sa dokonca informácie o tom, že nemecké tajné služby dostali v roku 2013 príkaz, aby zastavili sledovanie komunikácie samotnej šéfky európskej diplomacie Catherine Ashtonovej. 

    Špión kričí chyťte špióna

    Správy o tom, že nemecké tajné služby robili pred takmer tromi rokmi presne to isté, čo tie americké, keď sledovali komunikáciu vysokopostavených zahraničných diplomatov a politikov, vyvolávajú ďalší tlak na kabinet Angely Merkelovej. Americké sledovanie totiž kancelárka svojho času označila za „vážne nalomenie dôvery“ a nasledovali mesiace diplomatických prekáračiek, ktoré poznačili americko-nemecké vzťahy na niekoľko mesiacov. 
     
    Celý článok si môžete v angličtine prečítať TU.
     
    - Reklama -