Mať slovenský pas sa oplatí. Patríme k národom, ktoré majú jedny z najlepších cestovateľských možností na svete

    0
    Ilustračné foto: Nemecký spolkový parlament (Bundestag) (Autor: SITA)
    Podľa hodnotenia, ktoré zostavuje spoločnosť Henley & Partners, majú celosvetovo najlepší prístup do iných krajín Nemci. Hodnotenie závisí od počtu krajín, do ktorých sa držitelia pasov dostanú bez víz. Tí, ktorí disponujú nemeckým pasom, sa dostanú podľa štatistík do 177 štátov sveta. Z celkového počtu 218 krajín je to naozaj veľká sloboda pohybu. 
     
    Hneď na druhom mieste sa podľa vlaňajších štatistík umiestnilo Švédsko. Jeho občania sa dostanú bez prebytočného papierovania do 176 štátov. Dobre sú na tom aj takí Fíni, Francúzi, Taliani, Španieli, ale aj Briti, ktorí sa so svojimi pasmi dostanú do 175 krajín bez toho, aby museli predtým požiadať o víza. Nasledujú Belgičania, Dáni, Holanďania a Američania, ktorí majú bezvízový styk zhodne so 174 štátmi.  
     
    Do prvej desiatky pre cestovanie najvýhodnejších pasov na svete sa rátajú napríklad aj tie z Južnej Kórey, Švajčiarska, Grécka, Rakúska či Nórska. Top desať najvýhodnejších pasov na svete uzatvára susedná Česká republika spoločne s Maďarskom a Islandom. Hneď v tesnom závese skončilo podľa hodnotenia Henley & Partners na 11. mieste Slovensko.

    Druhá strana mince

    Okrem tých cestovateľsky výhodných pasov sú tu však aj také, ktoré svojim držiteľom vo svete veľmi dvere neotvoria. Svetovo najmenej výhodný pas patrí Afgancom, ktorí môžu bez víz navštíviť len 25 z celkového počtu 218 krajín sveta. Na chvoste rebríčka skončili aj krajiny ako Somálsko, Irak, Sýria, Pakistan či Líbya. 
     
    Celý článok si môžete v angličtine prečítať TU.
     
    - Reklama -