Nezakazujte ľuďom zbrane, nech sa môžu brániť, odkazuje Sulík Európskej komisii

    0
    Richard Sulík (Autor: SITA)

    Európsky parlament (EP) sa zaoberá návrhom novely smernice o strelných zbraniach predloženým Európskou komisiou. Päť dní po novembrových útokoch v Paríži, pri ktorých prišlo o život vyše 130 ľudí, publikovala Európska komisia návrh na revíziu smernice o zbraniach. Komisia by podľa Sulíka mala radšej pracovať na ochrane vonkajších hraníc, odkiaľ nekontrolovane prúdia strelné zbrane, ktoré sa dostávajú len a len na čierny trh. Európska komisia podľa lídra SaS okrem iného navrhuje zákaz držby veľkého percenta poloautomatických zbraní.

    „Neexistujú pritom žiadne relevantné štatistiky, štúdie, ani posúdenie ich vplyvov,“ argumentuje Sulík s tým, že sama komisia priznala nedokonalosť návrhu, keďže posúdenie niektorých zbraní, ktoré majú byť zakázané, nie je založené na objektívnych kritériách. „Obracajú sa na mňa rôzni ľudia a pýtajú sa na novelu smernice. Informujem ich o postojoch jednotlivých politických strán či národných delegácií v parlamente, posielam im informácie o postojoch jednotlivých členských štátov, ktoré budú o návrhu rokovať v rade. Komunikujem aj s občanmi únie, ktorí nie sú slovenskými občanmi a zasielajú nám svoje pochybnosti a názory týkajúce sa návrhu,“ informuje Sulík.

    Sulík ako europoslanec podal komisii súvisiace parlamentné otázky. „K návrhu som vystúpil v pléne, stretol sa so spravodajkyňou návrhu, komunikujem s predstaviteľmi viacerých organizácií zastupujúcich držiteľov zbraní, rokujem so Stálym zastúpením SR pri EÚ a dôsledne sledujem dianie v Európskom hospodárskom a sociálnom výbore,“ konštatuje predseda SaS. Sulík spolupracoval aj na písomnej komunikácii s členmi pracovnej skupiny, je v kontakte s národnými expertmi, ktorí sa k tejto téme vo výboroch vyjadrili a žiadal od nich, aby rozmýšľali v širších ako vo svojich národných dimenziách.

    Europoslanec za SaS dodáva, že jeho tím pripravil návrh dodatkov, ktoré konzultujú s členmi Európskeho parlamentu a majú záujem ich prediskutovať aj so spravodajkyňou, ktorá by ich mohla zapracovať do svojej správy. Správa a návrhy spravodajkyne majú byť známe o mesiac. Novelu smernice o strelných zbraniach zatiaľ podľa Sulíka podporujú tri členské štáty únie, a to Francúzsko, Veľká Británia a Taliansko, nejasná je pozícia Nemecka. Zvyšné krajiny sú podľa neho viac – menej proti návrhu.

    - Reklama -