Situácia sa vyostruje. Začíname vracať migrantov, upozorňujú Gréci

    0
    Utečenci na gréckom pobreží (Autor: SITA)

    S odvolaním sa na grécky denník Kathimerini server zároveň uviedol, že celkový počet utečencov a migrantov na gréckom území nepredstavuje 25-tisíc ľudí, ako sa doteraz uvádzalo, ale 110-tisíc. Denník to tvrdí s odkazom na neoficiálne odhady úradov.

    Transfer smerujúci do Turecka sa má týkať migrantov z takzvaných bezpečných krajín, čo sú prakticky všetky africké a ázijské štáty okrem Sýrie a Iraku, kde zúria rozsiahlejšie ozbrojené konflikty.

    Celý text si môžete prečítať TU

    Prvú skupinu 308 prisťahovalcov, ktorých štátna príslušnosť nebola prezradená, prevezie grécka polícia v priebehu pondelka a utorka k pozemnej grécko-tureckej hranici na rieke Marica. Tam ich odovzdá tureckým úradom, aby sa mohli vrátiť do krajín pôvodu, uviedli zhodne denník Ethnos a televízne stanice Skai či Mega.

    Grécke úrady zároveň avizovali, že začnú zatýkať všetkých cudzincov prítomných na gréckom území, na ktorých sa nevzťahuje právo na azyl, a obratom ich budú vyhosťovať z krajiny. Konkrétne sa to má týkať aj občanov krajín, ako sú Bangladéš alebo Pakistan.

    Zadržiavať a vracať do Turecka by mali takzvaných ekonomických migrantov aj pracovníci Frontexu operujúci na grécko-tureckej námornej hranici, cez ktorú sa denne plavia tisíce utečencov s cieľom dostať sa na východogrécke ostrovy.

    Atény sa doteraz sťažovali, že procedúra vracania migrantov viazla na neochote Turecka v tomto ohľade spolupracovať.

    autor: vam

    - Reklama -