Ide o ľudskosť a Slovensko pomáha málo, ozval sa Figeľ. Čo sa mu nepáči?

    0
    Ján Figeľ, bývalý predseda KDH (Autor: SITA)

     Dnes je to podľa neho len štvrtina zo záväzku, ku ktorému sa SR zaviazala. „Rozvojová pomoc je prejav ľudskosti. Slovensko môže a má urobiť viac. Tam, kde sú konflikty, ľudia skúšaní biedou,“ povedal, pričom pripomenul, že minulý rok požiadal premiéra a ministra zahraničných vecí, aby medzi prioritné krajiny slovenskej rozvojovej pomoci zaradili Sýriu. „Ľudia tam potrebujú pomoc viac ako utečenci na európskom kontinente,“ zdôraznil. Podľa neho signály z ministerstva zahraničných vecí boli na jeho výzvu pozitívne.

    Európsky ambasádor roka rozvoja a zakladateľ Dobrej noviny, ktorý kandiduje do volieb za KDH zo 40. miesta Marián Čaučík upozornil, že SR dáva ročne na rozvojovú pomoc 60 miliónov eur. Väčšinou však ide o príspevky do EÚ a ďalších fondov. Priama pomoc je podľa neho len päť až šesť miliónov eur, čo je veľmi málo. Tento rok je to 5,9 milióna eur. „Nedarí sa ani ovplyvniť, ani zvýšiť túto čiastku,“ konštatoval. Adresná rozvojová pomoc je podľa Čaučíka najlepšou prevenciou pred príchodom utečencov na Slovensko s výnimku tých, ktorí utekajú pred vojnou. „SR môže urobiť oveľa viac. Máme dobré ekonomické výsledky,“ vyhlásil. Čaučík privítal rozšírenie pomoci aj na Sýriu a okolité krajiny. Kritizoval však, že na vzdelávanie detí v utečeneckých táboroch SR poskytla 200 000 eur, čo je približne len toľko, koľko išlo na prezentáciu loga slovenského predsedníctva v EÚ.

    Základné piliere politiky KDH sú podľa Figeľa život, rodina, domov. Kresťanskí demokrati chcú vytvoriť podmienky, aby sa týmto hodnotám darilo. Zakotvenie manželstva v ústave podľa šéfa KDH dalo ústavný základ, na ktorom sa dá a má stavať. „Prijímané opatrenia musia byť v súlade s ústavou a teda napomáhať rodine,“ konštatoval s tým, že prijatie prorodinnej doložky v legislatívnom procese, by malo byť jedným z prvých opatrení, ktoré navrhuje KDH. Prijatie doložky by znamenalo, že sa budú pri prijímaní legislatívy skúmať dopady na rodinu.

    Hovorca prvého Národného pochodu za život Tomáš Kováčik, ktorý kandiduje za KDH zo 149. miesta, konštatoval, že vláda nereagovala na národné pochody za život a ani na referendum, aj keď ich organizátori navrhli približne 60 prorodinných opatrení. „Keďže sa rodí čoraz menej detí, je to odpoveď na to, aká je naša prorodinná politika, ak vôbec existuje. KDH vo volebnom programe navrhuje ako prorodinné opatrenia vyššiu materskú, zníženie daní a odvodov pre rodiny s deťmi a skorší odchod matiek do dôchodku.

    Podľa Mareka Michalčíka, ktorý bol hovorcom druhého Národného pochodu za život a kandiduje za KDH z 19. miesta, najlepším spôsobom, ako ochrániť život dieťaťa, je poskytnúť mu funkčnú rodinu. „Na Slovensku nedovoľujeme narodiť sa viac ako 7 000 ľuďom ročne, ktorí chýbajú rodinám, matkám i spoločnosti. V legislatívnom priestore treba dať dôraz na ochranu života,“ povedal s tým, že podľa prieskumov 69 percent ľudí tvrdí, že potrat má byť len z vážnych dôvodov, čo však nereflektuje naša legislatíva. KDH prichádza s pomocou tehotným ženám v núdzi. „Vláda schválila investičnú pomoc na vytvorenie pracovných miest. Neziskové organizácie v projekte záchrany detí zachránili 96 detí a na ich záchranu vyčlenili 2 196 eur teda približne šesťnásobne menej ako dala vláda na vytvorenie jedného pracovného miesta. Čo je viac, dať človeku prácu alebo dať možnosť narodiť sa? Treba viac pomáhať rodinám a tehotným ženám,“ dodal.

    - Reklama -