Toto sme o Kiskovi nevedeli. Prezidenta zastupuje „mafiánsky“ obhajca

    0
    Prezident SR Andrej Kiska (Autor: SITA)

    Právnická kancelária advokáta Ľubomíra Schweighofera už od roku 2013 zastupuje hlavu štátu v súdnych záležitostiach. Jeho úlohou je zastupovať ho na súdnych konaniach, pripravovať mu právne analýzy či odborné vyjadrenia. Za tieto služby dostane ročne 14 400 eur. „Kancelária prezidenta si advokátsku kanceláriu JUDr. Ľubomíra Schweighofera vybrala z troch kandidátov,“ uviedol pre denník Nový Čas hovorca prezidenta Roman Krpelan.

    Advokátovo meno je spomenuté aj v biografickej knihe Mikuláša Černáka. Tam ho označuje ako obhajcu Ivana Cuppera, ktorý je podľa prokuratúry členom mafiánskej skupiny Sýkorovcov. V súčasnosti sedí vo väzbe a je obvinený z niekoľkých vrážd. „Pána Cuppera som však nezastupoval pred súdom, mal som ho v prípravnom konaní, bol som účastný nejakých výsluchov, a tam sa to aj skončilo,“ vysvetľuje advokát.

    Tvrdí, že v tomto prípade išlo o povinnosť, lebo ho oslovili rodinní príslušníci obžalovaného. Preto bol povinný túto právnu pomoc poskytnúť. „Iná vec by bola, keby sme mali s pánom Cupperom založenú eseročku a podnikali by sme, ale toto vyplýva z nášho povolania. Advokátske povolanie je nezávislé. Tak ako lekár operuje zločinca, tak operuje aj človeka bezúhonného. To je v našom povolaní a vyplýva to z nášho postavenia a funkcie,“ vysvetľuje Schweighofer.

    .

    - Reklama -