Švajčiari vyhosťovať cudzincov nebudú. Populisti v referende neuspeli

    0
    Volebná miestnosť. (Autor: SITA)

    Automatické vyhosťovanie bez rozhodnutia súdu by sa v prípade schválenia týkalo aj početnej komunity ľudí z rodín imigrantov, ktorí sa už narodili vo Švajčiarsku a nemajú žiadne jazykové ani sociálne väzby s krajinami svojich predkov. Najnovšie referendum iniciované populistickou Švajčiarskou ľudovou stranou (SVP) je podľa DPA vnímané ako testovanie právneho a politického systému tejto alpskej krajiny.

    “Máme už dosť naháňania strachu… Je to znamením zo strany širokej občianskej spoločnosti, že Švajčiarsko je úspešnou krajinou, pokiaľ ide o rôznorodosť,” komentovala výsledky referenda Flavia Kleinerová, predsedníčka výboru mimovládnych organizácií odmietajúcich iniciatívu SVP.

    Dnešné referendum nasleduje po opakovaných snahách z minulých rokov o sprísnenie opatrení proti cudzincom žijúcim vo Švajčiarsku, avšak SVP hovorí, že sa v tomto smere zatiaľ dosť neurobilo.

    Na základe navrhovanej legislatívy, o ktorej sa v plebiscite hlasovalo, by boli cudzinci automaticky deportovaní po odpykaní si svojho trestu, a to bez možnosti odvolať sa. Týka sa to ťažkých zločinov ako vražda, znásilnenie či ozbrojená lúpež, ale aj menej závažných prečinov spáchaných v rozpätí desiatich rokov, napríklad prekročenia povolenej rýchlosti alebo vlámania.

    Takmer štvrtinu z 8,3 milióna obyvateľov Švajčiarska tvoria držitelia iného štátneho občianstva, čo je druhý najvyšší podiel v Európe po Luxembursku. Na základe terajších zákonov bolo v priebehu minulého roka vyhostených zo Švajčiarska 500 trestaných cudzincov. Podľa údajov tamojšieho štatistického úradu by v prípade platnosti navrhovanej úpravy tento počet presiahol 10.200. 

    - Reklama -