Wilders stráca dych aj percentá. Volebný úspech protimoslimsky a protiimigračne zameranej strany je ohrozený

    0
    Geert Wilders (Autor: ReproFoto: YouTube)

    Spravodajský server DutchNews.nl s odvolaním sa na webovú stránku Peilingwijzer, ktorá viedla šesť separátnych prieskumov verejnej mienky, dnes uviedol, že ak by sa voľby konali tento týždeň, PVV by získala 24 až 28 kresiel v 150-člennom parlamente, zatiaľ čo VVD by mala 23 až 27 mandátov.

    V percentuálnom vyjadrení by liberálna VVD získala od 15,2 do 16,9 percenta hlasov, zatiaľ čo za Wildersovu PVV by hlasovalo 15,8 až 17,6 percenta voličov.

    Na voľbách sa 15. marca očakáva účasť takmer 13 miliónov právoplatných voličov. Ich výsledok bude ostro sledovaný v Európe, keďže výraznejší volebný úspech Wildersovej krajnej pravice by mohol podporiť podobné politické štruktúry pred prezidentskými voľbami vo Francúzsku a parlamentnými voľbami v Nemecku, v krajinách, ktoré sú považované za hlavný hnací motor európskej integrácie.

    Podľa stanoviska stránky Peilingwijzer môžu za prepad Wildersovej strany v posledných týždňoch aj vyhlásenia premiéra Rutteho, že PVV bude vylúčená z akýchkoľvek rokovaní o budúcej koaličnej vláde. Nulový koaličný potenciál “wildersovcov” znamená istotu opozície a teda aj nemožnosť meniť situáciu v krajine.

    - Reklama -