Výpovede stiahli, no vraj to malo význam. Sestry prehovorili o svojom proteste

    0
    Prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Iveta Lazorová (Autor: SITA)

    Z pohľadu Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek mala akcia podávania hromadných výpovedí veľký význam, pretože sestrám a pôrodným asistentkám sa konečne podarilo nahlas poukázať nielen na vážnu situáciu v zdravotníctve, ale aj na dôležitosť ich práce v spoločnosti. „A s týmto v konečnom dôsledku súhlasila väčšina politikov či už z koaličných alebo opozičných strán po rokovaní na mimoriadnej schôdzi Národnej rady SR, pretože si uvedomili, že treba riešiť nielen systém zdravotníctva, odmeňovanie zdravotníckych pracovníkov, ale aj zlepšiť ich pracovné podmienky,“ zhodnotila akciu prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Iveta Lazorová.

    Sestry podľa nej od začiatku hovorili, že touto akciou nežiadajú len zvýšenie platov, ale chcú, aby kompetentní spravili také opatrenia, aby bol väčší záujem mladých ľudí o výkon povolania sestier a pôrodných asistentiek, pretože každoročne z tohto povolania viac sestier odíde, ako príde. Aj zdravotné sestry a pôrodné asistentky z Trenčína žiadali dôstojné podmienky pre svoju prácu, sťažovali sa na nízke mzdy a nadčasy. Ak by sa s vedením nemocnice nedohodli, podľa nich hrozilo, že od prvého marca by pôrodnica zostala zatvorená a s ňou aj krajské neonatologické centrum pre predčasne narodené deti.

    „Sme radi, že sestry po výzvach využili priestor na rokovanie s vedením nemocnice, na ktorom boli oboznámené s novými mzdovými podmienkami vyplývajúcimi zo zmeny legislatívy k 1. januáru 2016 a ktoré predstavujú zvýšenie ich miezd od januára,“ povedala hovorkyňa nemocnice Petra Gembešová. So sestrami podľa nej prerokovali návrhy oboch strán k pracovným podmienkam v trenčianskej nemocnici. „V januári narástla priemerná mesačná mzda sestier a pôrodných asistentiek na 1 108 eur, pre porovnanie, v minulom roku bola priemerná mesačná mzda 1027 eur,“ spresnila hovorkyňa.

    - Reklama -