Nobelovku za mier získala Medzinárodná kampaň za zákaz jadrových zbraní

    0
    Nobelova cena sa udeľuje za mimoriadne zásluhy. (Autor: SITA)

    Podľa neho si táto organizácia sídliaca v Ženeve zaslúžila cenu za „svoju snahu pritiahnuť pozornosť ku katastrofálnym humanitárnym následkom akéhokoľvek použitia jadrových zbraní a za svoju priekopnícku snahu dosiahnuť zmluvný zákaz takýchto zbraní“.

    Predsedníčka výboru Berit Reissová-Andersenová ocenila ICAN za inšpiratívnu a inovatívnu podporu rokovaní o zmluve zakazujúcej jadrové zbrane na pôde Organizácie Spojených národov. Na novinársku otázku, či cena nie je hlavne symbolická, keďže nedošlo k medzinárodným opatreniam proti jadrovým zbraniam, odpovedala, že to, čo by nemalo žiadny dopad, „je byť pasívny“.

    Poznamenala, že už došlo k podobným dohodám o zákaze chemických a biologických zbraní, pozemných mín a kazetovej munície. „Jadrové zbrane sú ešte ničivejšie, ale ešte sa nestali objektom podobného medzinárodného právneho zákazu,“ uviedla s tým, že ICAN tvrdo pracuje od roku 2007 a „vieme, aká vážna situácia je vo svete“. 

    Výbor zdôraznil, že prevzatie Nobelovej ceny za mier Medzinárodnou kampaňou za zákaz jadrových zbraní by malo podnietiť štáty s jadrovými zbraňami, aby zvážili svoju zodpovednosť za odzbrojenie.

    V júli 2017 schválilo na záver Konferencie OSN o príprave medzinárodnoprávneho nástroja na zákaz jadrových zbraní celkovo 122 krajín dohodu o zákaze jadrových zbraní (tzv. zákazová zmluva – Ban Treaty). Za prijatie dohody však nehlasovala ani jedna z jadrových veľmocí.

    ICAN je koalíciou 468 mimovládnych organizácií zo 101 krajín z celého sveta, pripomína agentúra DPA.     

    V tomto roku bolo na Nobelovu cenu za mier nominovaných 215 jednotlivcov a 103 organizácií. Ide o druhý najvyšší počet nominácií v histórii udeľovania tejto Nobelovej ceny.

    Vlaňajším laureátom Nobelovej ceny za mier sa stal kolumbijský prezident Juan Manuel Santos. Podľa nórskeho Nobelovho výboru sa zaslúžil o ukončenie vyše 50 rokov trvajúcej občianskej vojny v Kolumbii, ktorá si vyžiadala najmenej 220.000 ľudských životov a vyhnala zo svojich domovov takmer šesť miliónov ľudí.

    Tento týždeň oznámili v Štokholme nositeľov Nobelovej ceny v kategóriách fyziológia alebo medicína, fyzika, chémia a literatúra. Na budúci pondelok bude známy laureát v kategórii ekonómia. Tohtoročné ocenenie v každej z kategórií sprevádza finančná prémia vo výške deviatich miliónov švédskych korún (937.376 eur).

    Na základe poslednej vôle a z finančných prostriedkov významného švédskeho priemyselníka a vynálezcu dynamitu Alfreda Nobela (1833-96) je od roku 1901 každoročne udeľovaná prestížna Nobelova cena za významný objav, čin alebo dielo. Táto pocta umelcom vedcom, ekonómom a mierotvorcom je všeobecne považovaná za najhodnotnejšie ocenenie na svete.

    - Reklama -