Nemecko a USA vyjadrili obavy z neplnenia dohôd na východe Ukrajiny

    0
    Ilustračné foto: Mapa (Autor: ReproFoto: youtube)

    Kerry na spoločnej tlačovej konferencii povedal, že obe strany musia plniť svoje záväzky. Výslovne pritom spomenul nielen Rusko, ktoré podľa neho musí zabezpečiť plnenie zo strany separatistov, ale aj vládu v Kyjeve. Steinmeier svoje sklamanie nijako netajil. Ochota strán konfliktu dospieť k skutočnému pokroku je veľmi obmedzená,“ vyhlásil s tým, že Berlín medzičasom považuje za možné, že minská dohoda bude musieť byť vyhlásená za stroskotanú, ak v najbližších týždňoch nedôjde k pokroku. Ide podľa neho aj o otázku dôveryhodnosti.

    Vo štvrtok sa v Paríži bude konať ďalšie stretnutie šéfov diplomacií Nemecka, Francúzska, Ruska a Ukrajiny. Témami rozhovorov budú snaha stabilizovať prímerie medzi proruskými separatistami a ukrajinskými jednotkami, ako aj hľadanie kompromisu v spore okolo zákona o komunálnych voľbách na východe Ukrajiny.

    Ozbrojený konflikt na východe Ukrajiny si od apríla 2014 vyžiadal vyše 9 000 obetí na životoch. Boje obmedzila minská dohoda uvedenej štvorice krajín z februára 2015, zrážky však pokračujú a politické riešenie sotva pokročilo. Realizácia väčšiny z opatrení dohodnutých v bieloruskej metropole sa ani len nezačala.

    Steinmeier o Ukrajine a potrebe naplnenia dohôd z Minska predtým hovoril aj vo vystúpení pred Bezpečnostnou radou OSN z pozície súčasného výkonného predsedu Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). Zástupcovia Ruska a Ukrajiny v rade následne opätovne druhú stranu kritizovali a vzájomne sa obviňovali z početných porušení prímeria, píše agentúra AP.

    - Reklama -