Iránci si dnes volia nový parlament. V krajine sa otvorilo 53-tisíc volebných miestností

    0
    Iránsky najvyšší vodca Alí Chameneí (Autor: SITA)

    Po celej krajine sa otvorilo približne 53.000 volebných miestností. O zložení 290-členného zákonodarného zboru a 88-člennej Rady expertov rozhodne v hlasovaní takmer 55 miliónov oprávnených voličov, informovala agentúra AP. 

    Proti sebe stoja dva tábory – na jednej strane reformisti požadujúci širšie demokratické zmeny a umiernení stúpenci prezidenta Hasana Rúháního, na strane druhej zástancovia tvrdej línie, ktorí sú proti jadrovej dohode a otváraní sa Západu. 

    Voliči si pri rozhodovaní o novom zložení parlamentu vyberajú spomedzi viac ako 6200 uchádzačov vrátane 586 žien. Na 30 kresiel obsadzovaných zástupcami hlavného mesta Teherán pripadá vyše 1000 kandidátov. 

    Tohtoročné parlamentné voľby v Iráne sú vnímané ako referendum o umiernenej politike Rúháního, ktorého popularitu minulý rok posilnila jadrová dohoda.  Proreformní a umiernení kandidáti vytvorili koalíciu, aby účinnejšie konkurovali konzervatívcom, ktorí majú v súčasnosti parlamentnú väčšinu. 

    Volebné miestnosti sú otvorené od 08.00 do 18.00 h miestneho času (05.30-15.30 h SEČ). Predĺženie hlasovania je možné do polnoci miestneho času (21.30 h SEČ).

    - Reklama -