Martin Schulz chválil v utečeneckej kríze Libanon. Pán predseda, naozaj?

    0
    Deti utečencov zo Sýrie (Autor: SITA)

    Libanon so svojimi štyrmi miliónmi obyvateľov prichýlil na svojom území milión sýrskych utečencov. Podľa Schulza si to zaslúži „to najväčšie uznanie a tú najväčšiu vďaku“. Povedal to v úvode plenárneho zasadnutia v Bruseli.

    Stoja na ich strane

    Predseda Európskeho parlamentu tiež dodal, že EP sa bude snažiť Libanonu všemožne pomáhať. „Európsky parlament a – som si celkom istý – európske inštitúcie vo všeobecnosti stoja na vašej strane. Kiežby sme to isté mohli povedať o všetkých členských štátoch EÚ,“ povedal pred Berriom.

    Len nedávno sme pritom informovali o správe organizácie Amnesty International, ktorá v súvislosti s Libanonom, naopak, znela pomerne desivo. „Kombinácia výrazného nedostatku medzinárodného financovania utečeneckej krízy a prísnych obmedzení zo strany libanonských úradov živí atmosféru, v ktorej sú utečenky zo Sýrie ohrozené obťažovaním a vykorisťovaním,“ upozornila Kathryn Ramsayová z Amnesty International. Otvorene sa pritom hovorí o zneužívaní sýrskych žien, pričom až v 20 percentách Libanonu majú dominantné postavenie.

    „Väčšina utečencov zo Sýrie bojuje v Libanone o prežitie v často zúfalých podmienkach. Čelia značnej diskriminácii a komplikáciám pri získavaní potravín, bývania či práce,“ doplnila Ramsayová. Navyše podľa nej je to pre ženskú časť imigrantov ešte horšie v tom, že sa stávajú aj terčom obťažovania, a to tak v práci, ako aj na ulici. Navyše utečencov v krajine sužujú tvrdé byrokratické postupy.

    Libanon má totiž viac utečencov na hlavu ako akákoľvek krajina a medzinárodnému spoločenstvu sa nedarí ich efektívne v tejto oblasti podporovať. Svetoví lídri si preto myslia, že krajiny pod tlakom utečencov, okrem Libanonu napríklad aj Jordánsko, by mali fiančne podporiť, ale takisto vytvoriť aj viac pracovných príležitostí či škôl.

    - Reklama -