Analytik šokuje: Veľké percento utečencov niekoho zabilo. Majú väčšie skúsenosti so zbraňami ako my

    0
    Zbrojný analytik Jaroslav Štefec v relácii ČT Hyde park (Autor: Repro Foto: ČT24)

    Moderátorka Martina Kociánová sa Štefeca najprv opýtala na to, aké sú skúsenosti v USA. Tam majú jednotlivé štáty rozdielne zákony ohľadom držania zbraní. „Keď sa v niektorom z amerických štátov sprísnila legislatíva, ako sa to odrazilo? Znížila sa kriminalita aspoň na prechodnú dobu? Alebo trvalo?“ zaujímalo moderátorku. „V Oregone bola presadená reštrikcia na použitie zbraní na pozemkoch a boli zakázané automatické zbrane. Došlo tam skutočne krátkodobo k zníženiu zločinnosti. Ale v súčasnosti je nárast kriminality vyšší ako pred reštrikciou. Dôvodom môže byť aj to, že sa obyvatelia nemohli brániť. Kriminalita narástla najmä u tých problémových skupín, ktoré tam žijú,“ odpovedal Štefec.

    Keď Belgicko obmedzilo možnosť získať zbraň, vzrástla kriminalita

    V Európe vraj malo podobné liberálne zákony Belgicko. „Bola tam možnosť úplne voľného nadobúdania zbraní. A keď došlo k obmedzeniu zákonov, tak v podstate bez akéhokoľvek poklesu zločinnosti začala narastať kriminalita páchaná nielen problémovými skupinami, ktoré sa tam objavovali zo zahraničia, ale aj domácimi lumpami. Tí totiž začali byť sebavedomejší,“ uviedol.

    Zároveň povedal, že reštrikcie na držanie zbraní v Mexiku si presadili práve narkobaróni a ľudia, ktorí žijú zo zločinu. A to na základe korupcie politikov. „A nie je to len príklad Mexika, ale aj mnohých ďalších krajín,“ upozornil Štefec.

    Celý text vrátane audionahrávky nájdete TU

    Obama by mal prevziať český zákon o držaní zbraní

    Keby mohol poradiť prezidentovi Obamovi, povedal by mu, aby sa pokúsil prevziať český zákon o držaní a nosení zbraní. „Ten je postavený tak, aby v prípade, že človek má dané psychické a fyzické dispozície, mohol byť aj nositeľom zbraní. A aby sa mohol brániť a pripravovať, prípadne pestovať svoje koníčky. Počnúc poľovníkmi cez rôzne airsoftové strelecké spolky,“ konštatoval Štefec.

    Zaujímavé podľa neho je, že napríklad v Texase, kde je povolené nosiť zbrane dokonca otvorene, je zločinnosť jedna vôbec z najmenších v Spojených štátoch. „A pritom existuje, samozrejme, obrovský tlak na to, aby Texas tento zákon zrušil,“ podotkol Štefec. Podľa neho sú totiž skutočné dopady tohto opatrenia preukázateľne pozitívne. Niekomu však zrejme vyhovuje, aby ľudia žili v strachu. „Napríklad z toho, že môžu byť kedykoľvek napadnutí zločineckou tlupou alebo políciou bez toho, aby sa boli schopní brániť,“ domnieva sa Štefec.

    Väčšina migrantov smerujúcich do Európy má skúsenosť so zbraňami väčšie ako ktokoľvek v ČR

    Podľa Štefeca si treba uvedomiť aj to, že v súčasnosti prúdia do Európy milióny ľudí. Prevažná väčšina z nich má skúsenosti so zbraňami podstatne väčšie ako ktokoľvek v Českej republike. Značná časť z nich bojovala, je vycvičená. „A veľké percento tiež niekedy niekoho zabilo. To znamená, majú skúsenosti s použitím zbrane smrtiacim spôsobom,“ upozornil s tým, že nejde len o pištole alebo o poloautomatické zbrane. Ide aj o nože, mačety a podobne. „Otázka je, či by ľudia nemali byť skutočne pripravení aj na to, vzdorovať podobným útočníkom. Ja si myslím, že my na to pripravení nie sme. A to ani tí ľudia, ktorí tie zbrane majú. Mám obavu, že na toto nie je pripravená dokonca ani polícia. A bojím sa, že ani armáda,“ vyhlásil Štefec.

    autor: vam

    - Reklama -