S utečencami v Humennom nastal vážny problém. Hygienik vyhlásil karanténu

    0
    Prezident Kiska víta Irackých utečencov (Autor: SITA)
    Kresťanskí utečenci z tábora v Humennom majú od regionálneho hygienika ministerstva vnútra zakázané vychádzať zo zariadenia až do 11. marca. Podľa informácií denníka Nový Čas diagnostikovali ovčie kiahne Indovi, ktorý žil v rovnakom bloku ubytovne ako utečenci zo Sýrie. Preto bola podľa hygienika nutná karanténa. 
     
    „Iračania majú obmedzený pohyb a počas 21 dní nemôžu opúšťať budovu záchytného tábora,“ uviedla Michaela Paulenová z tlačového odboru ministerstva vnútra. Odborníci však varujú, že ovčie kiahne môžu v tábore ešte len vypuknúť, keďže inkubačná lehota ochorenia je dva až tri týždne. Nákaza je pritom nebezpečnejšia pre ľudí, ktorí túto chorobu neprekonali v detstve, lebo ochorenie býva u dospelých ľudí závažnejšie. 
     
    Kiahne zriedkavo spôsobujú encefalitídu či zápal srdcového svalu. Utečenci zo Sýrie sa mohli nakaziť od chorého Inda v spoločnej jedálni, na chodbe či v hygienických zariadeniach. V škole, kde sa cez prázdniny učili slovenčinu, pre istotu nariadili zvýšené hygienické opatrenia. Učitelia teraz môžu dobrovoľne vzdelávať utečencov len v tábore, keďže platí karanténa. 
     
    Celý článok si môžete prečítať TU.
     
    - Reklama -