Na svedomí to má Putin a kremeľská mašinéria. Ďalšia správa o páde lietadla nad Ukrajinou. Toto ukazuje ďalšia analýza

    0
    Trosky zostreleného malajzijského lietadla letu MH17 na Ukrajine (Autor: SITA)
    Svoju verziu udalostí, ktoré predchádzali pádu letu MH17, zverejnil portál Bellingcat. Táto skupina investigatívnych novinárov, ktorú pomocou Kickstarteru založil britský novinár Eliot Higgins, vydala podrobnú vyše 100-stranovú správu a v nej investigatívci tvrdia, že podiel na zostrelení malajzijského lietadla majú ruské jednotky. 

    Kto strieľal?

    Obviňovanie Moskvy z podielu na tragickej havárii z roku 2014 však nie je nič nové a objavilo sa už krátko po nešťastí, keď s touto verziou prišiel Kyjev, ktorý na nej dodnes trvá. Podľa správy skupiny Bellingcat majú byť za zostrelenie letu MH17 zodpovední členovia ruskej 53. brigády, ktorí operovali na východe Ukrajiny raketový systém typu BUK-M1. 
     
    Podozrenie padlo na ruské jednotky už aj v prvej správe z Bellingcat, ale v najnovšej správe sa vyšetrovatelia dopodrobna zaoberajú najme spomínanou 53. ruskou brigádou, jej miestom v ruskej armáde a vozidlami, ktoré v lete 2014 údajne prevážali systémy BUK na ukrajinské územie. Známa je podľa Bellingcat aj identita viacerých vojakov, ktorí mali v čase pádu lietadla ruský raketový systém obsluhovať, ale ich mená investigatívna skupina odmietla zverejniť. 
     
    Vinníkmi tragickej havárie sú podľa Bellingcat ruský prezident Vladimir Putin a minister obrany Sergej Šojgu. „Rozhodnutie poslať vojenský personál na ukrajinsko-ruskú hranicu sa zrodilo na vysokých miestach,“ píše sa v správe. V závere správy nechýba ani meno ruského prezidenta. „V súvislosti so záverom, že za zostrelením MH17 je ruský Buk, najväčšiu zodpovednosť za tragédiu nesie ministerstvo obrany súčasne s najvyšším vojenským veliteľom ruských ozbrojených síl, Vladimirom Putinom,“ píše Bellingcat. Investigatívci odovzdajú výsledky svojej práce medzinárodnému vyšetrovaciemu tímu. 
     
    Celý článok si môžete v angličtine prečítať TU.
     
     
    - Reklama -