VIDEO V špine, chlade a biede. Deti imigrantov vo francúzskej Džungli. „Chceme do Británie,“ hovoria

    0
    Utečenecký tábor Džungľa neďaleko Calais. (Autor: repro foto Youtube/BBC)

    Reportážny tím stanice BBC sa rozhodol zmapovať nelichotivú situáciu v utečeneckom tábore Džungľa. Reportéri sa konkrétne zamerali na problematiku detí, ktoré sa v tomto improvizovanom „minimestečku“ zasekli spolu s rodičmi (ale aj bez nich) aj na niekoľko mesiacov.

    Provizórne detské hojdačky, lano a pneumatika a deti sa hrajúce v uličkách medzi polorozpadnutými chatrčami. Vo videoreportáži vidíme trinásťročného chlapca Azima. Ten v Džungli spolu so svojím malým bratom strávil už sedem mesiacov. Údajne boli pašerákmi oddelení od rodičov. Spočiatku bol Calais ich cieľom, no podľa Azimových slov sa z tábora pre nich stala slepá ulička. „Niekedy tu je naozaj poriadna zima a chlad. Nemáme ďalšie miesto, kde by sme sa vybrali a vyspali sa tam,“ hovorí Azim a kriticky sa vyjadril aj k správam o úmysle demolácie tábora. „Tu nikto nepomyslel na našu budúcnosť,“ hovorí.

    Ďalší z chlapcov, ktorý sa „zasekol“ v Calais, utiekol pred bombardovaním v Sýrii. Jeho bratovi sa pošťastilo a zvládol to až do Británie. „Chcem ísť do Británie, môj brat je tam. Nemám nikoho iného, len jeho,“ hovorí mladý Sýrčan. 

    Reportáž stanice BBC o deťoch z francúzskej Džungle. Zdroj: Youtube/BBC

    - Reklama -