Tajné služby zasiahnu viac do súkromia ľudí. Nemecká vláda dovolila agentom používať praktiky hackerov

    0
    Ilustračné foto: Nemecký spolkový parlament (Bundestag) (Autor: SITA)
    Takzvané „trójske kone“ sú škodlivé počítačové programy, ktoré dokážu buď potichu monitorovať a zbierať dôležité informácie o používateľovi, alebo sú v horších prípadoch schopné ničiť celé súbory uložené na pevných diskoch. Presne takéto „trójske kone“ chce najnovšie používať aj nemecká tajná služba. 

    Posvätené vládou 

    Nasadenie „trójskych koní“ schválila ministerstvu vnútra už aj nemecká vláda, ktorá súhlasila s použitím takýchto metód na monitorovanie podozrivých ľudí. Tento druh softvéru bude podľa dostupných informácií schopný sledovať všetku elektronickú komunikáciu, ktorá pôjde cez zariadenie „infikované“ týmto „trójskym koňom“. 
     
    Nemecké ministerstvo vnútra obhajuje nasadenie „trójskych koní“ tým, že  jednoducho majú „isté schopnosti v oblasti, v ktorej ich predtým nemali“. Tichý súhlas nemeckej vlády mal údajne tento návrh už vlani na jeseň, keď sa dostal na stôl kabinetu Angely Merkelovej. 
     
    Na to, aby mohli agenti nemeckej tajnej služby použiť „trójske kone“, budú potrebovať povolenie súdu. Až potom bude možné nainštalovať podozrivému softvér do počítača alebo smartfónu, aby tam zbieral dôležité informácie o komunikácii. 

    Účel nesmie svätiť prostriedky

    Povoliť sledovanie ľudí počítačovým softvérom sa nemecká vláda rozhodla napriek tomu, že sa proti tomuto kroku postavili nielen internetoví aktivisti. Nemecká Strana zelených odštartovala kampaň zameranú práve proti používaniu „trójskych koní“ na sledovanie ľudí. „Chápeme potrebu bezpečnosti, ale v právnom štáte predsa nesmie účel svätiť prostriedky,“ uviedol podpredseda nemeckej Strany zelených Konstantin von Notz. 
     
    Celý článok si môžete v angličtine prečítať TU.
     
    - Reklama -