Rusko je vraj pripravené použiť jadrové zbrane. Zdroj blízky Putinovi varuje pred nukleárnym konfliktom. Tretia svetová naberá reálne kontúry

    0
    Záber z lietadla Su-24M. Ilustračná fotografia (Autor: SITA)
    Rusko neprestáva so svojou rozsiahlou leteckou ofenzívou zameranou proti džihádistom z takzvaného Islamského štátu (IS) a sýrska armáda verná prezidentovi Asadovi postupuje práve vďaka masívnej leteckej podpore zo strany Kremľa. Turecko a Saudská Arábia, ktoré by Baššára Asada najradšej videli mimo prezidentského kresla, však nechcú, aby súčasný sýrsky režim zostal fungovať aj po porážke IS, a na medzinárodnej politickej scéne rastie v tomto smere napätie aj pre konflikty medzi Moskvou a Ankarou. 

    Invázia do Sýrie

    Zatiaľ sa zahraničné sily zapájajú do konfliktu v Sýrii zväčša bombardovaním cieľov IS zo vzduchu, ale s pozemnou inváziou zatiaľ všetci váhajú. USA takýto krok odmietajú, ale Saudská Arábia, ktorá je najsilnejším americkým spojencom na Blízkom východe, spolu s Tureckom prednedávnom oznámili, že nasadenie pozemných vojsk v Sýrii zvažujú. Rijád preto už poslal do Turecka niekoľko vojenských jednotiek vrátane letectva. 
     
    Turecko ani Saudská Arábia nie sú nadšené z predstavy, že by sa Sýria zbavila militantov z IS za pomoci z Ruska a prezident Baššár Asad by prípadne zostal pri moci. Navyše sú tu opakujúce sa správy, že Ankara aj Rijád podporovali radikálnych militantov v Sýrii, ktorí chceli spočiatku zvrhnúť režim, ale po príchode IS sa pridali na stranu ozbrojencov. 

    Hrozí tretia svetová vojna 

    Americký investigatívny novinár Robert Parry, ktorý sa roky venuje blízkovýchodnej tematike, tvrdí, že v prípade, „ak by Turecko a Saudská Arábia odštartovali pozemnú inváziu do Sýrie, museli by sa Rusi rozhodnúť, čo urobia, aby ochránili svoje jednotky“. Podľa neho nie je údajne vylúčené ani použitie jadrových zbraní. 
     
    Pozemná invázia Turecka a Saudskej Arábie spolu s následnou reakciou Ruska by mohli byť podľa Parryho rozbuškou na rozpútanie tretej svetovej vojny. Informácie má pritom údajne od zdroja blízkeho samotnému ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi.
     
    „Rusi varovali tureckého prezidenta Erdogana, že Moskva je pripravená použiť taktické jadrové zbrane, ak to bude potrebné na záchranu ruských jednotiek pred turecko-saudskoarabským masakrom, a keďže je Turecko členom NATO, môže sa konflikt veľmi rýchlo vyhrotiť do globálnej jadrovej konfrontácie,“ líči katastrofický scenár Robert Parry. 
     
    VIDEO Boje proti IS v Sýrii 

    Čo je na tom pravda?

    Podobné „bombastické“ správy o údajnom vypuknutí tretej svetovej vojny a hroziacom jadrovom konflikte sú väčšinou výtvorom takzvaných trolov, ktorí na internete šíria najrôznejšie nepravdy, ale tentokrát prišla informácia od amerického novinára so 40-ročnou praxou. Navyše treba pripomenúť, že informácia od Roberta Parryho prišla len pár týždňov potom, ako ruský premiér Dmitrij Medvedev oznámil, že prípadná pozemná invázia USA alebo ich spojencov do Sýrie by mohla vyvolať tretiu svetovú vojnu
     
    Minulý týždeň Turecko vyzvalo na vytvorenie akejsi „bezpečnej zóny“ v rámci Sýrie, ktorá by umožnila ľuďom utiecť pred postupujúcimi ruskými náletmi, ktoré podľa Západu často zabíjajú aj civilistov. Spojené štáty však argumentujú, že takýto krok nie je možný bez toho, aby sa zaviedla takzvaná bezletová zóna nad celou Sýriou. 
     
    „Vzhľadom na Erdoganovo megalomanstvo, mentálnu nestabilitu a s prihliadnutím na agresivitu a neskúsenosť saudskoarabského princa Mohammada bin Salmana (ministra obrany Saudskej Arábie) je Barack Obama pravdepodobne jedinou osobou, ktorá môže turecko-saudskoarabskú inváziu zastaviť, ale bolo mi povedané, že nechce intervenciu len tak jednoducho zakázať. Chce vraj upokojiť Erdogana a dať jasne najavo, že USA sa k invázii nepridajú,“ píše Robert Parry. 

    Saudskoarabská provokácia 

    Napriek napätej situácii, ktorá na Blízkom východe panuje pre vývoj udalostí v Sýrii, Saudská Arábia neváhala zorganizovať najväčšie vojenské cvičenie v regióne za uplynulé štvrťstoročie. Na manévroch s anglickým názvom Northern Thunder (Severný hrom) sa od polovice februára až do 10. marca zúčastňuje 150-tisíc vojakov z 20 krajín. Podľa niektorých expertov je to príprava na masívnu inváziu do Sýrie
     
    - Reklama -