Obchodné partnerstvo s USA môže ohroziť zdravotníctvo v Európe, pred transatlantickou dohodou varujú britskí experti

    0
    Demonštrant proti TTIP v Berlíne (Autor: SITA)
    Kontroverzné Transatlantické obchodné a investičné partnerstvo (TTIP), na ktorom by sa Európska únia mala s USA dohodnúť už tento rok, predstavuje podľa britských expertov hrozbu pre systém štátneho zdravotníctva. Po podpísaní dohody, ktorá má uľahčiť príchod investorov, nebudú štáty údajne schopné získať späť majetok, ktorí privatizáciou stratili. 

    Okrem zdravotníctva 

    Skupina expertov, ktorá mala za úlohu preveriť dôsledky TTIP, sa zhodla, že v prípade Veľkej Británie by malo byť štátne zdravotníctvo vyňaté z podmienok transatlantického partnerstva. Dôvodom sú spomínané obavy, ale britská vláda tvrdenia expertov odmieta a tvrdí, že hrozba, ktorú podľa niektorých TTIP predstavuje, je „nezodpovedná a falošná“. 
     
    Transatlantické obchodné a investičné partnerstvo má poskytnúť novú legislatívu, ktorá by bola nad zákonmi Veľkej Británie aj právom Európskej únie. Podľa Michaela Bowshera, jedného z expertov, ktorí pripravovali odporúčania týkajúce sa TTIP, predstavuje transatlantické partnerstvo „reálne a seriózne riziko okresania rozhodovacích právomocí britskej vlády o národnom systéme zdravotnej starostlivosti“. 
     
    Bowsher ďalej varoval, že TTIP bude mať za následok situáciu, v ktorej si budú môcť súkromné spoločnosti napojené na systém štátneho zdravotníctva nárokovať oveľa vyššie kompenzácie tým, že sa vďaka globálnej dohode medzi EÚ a USA vyhnú domácim súdom. 
     
    „Za riešenie problémov, ktoré TTIP predstavuje pre systém národnej zdravotnej starostlivosti, považujeme vyňať štátne zdravotníctvo z dohody zavedením výnimky priamo v texte Transatlantického obchodného partnerstva (TTIP),“ uviedol Bowsher pre denník The Guardian. 

    Odpor voči TTIP 

    Proti TTIP sa v Európe zdvíha vlna odporu už od roku 2013, keď sa zrodila myšlienka na vytvorenie dohody o voľnom obchode medzi USA a Európskou úniou. Ľudia totiž v skutočnosti veľmi netušia, o čom TTIP vlastne je. 
     
    Má ísť o skutočné uľahčenie investícií európskych firiem v USA a tých amerických v EÚ alebo ide len o ďalšie globálne obchodné regulácie a pravidlá, ktoré pomôžu len veľkým hráčom na trhu? Takéto otázky si kladú podnikatelia, ktorí sa so začiatkom nového kola rokovaní o TTIP znova búria. 
     
    Po celej Európe sa spája stále viac malých aj stredných podnikateľov, ktorí sa búria proti zavedeniu nových pravidiel aj regulácií a nesúhlasia s príchodom veľkých amerických investorov. V Bruseli, kde sa začalo ďalšie kolo rokovaní o TTIP, sa zhromaždili tisícky protestujúcich, ktorí nesúhlasia s prijatím transatlantického partnerstva v súčasnej podobe. 
     
    - Reklama -